Stark tro på de nordiska bostadsmarknaderna

Det råder bland fastighetsmäklare en stark tro på de nordiska bostadsmarknaderna för det andra kvartalet.

Detta enligt undersökningen Nordic Housing Insight där fastighetsmäklare i de nordiska länderna bedömer utbud, efterfrågan och försäljningspriser för det kommande kvartalet.

”Enligt fastighetsmäklare i Sverige, Norge och Danmark finns en stark förväntan på stigande priser men även på att utbud och köpintresse förväntas stiga”, skriver Mäklarsamfundet i ett pressmeddelande.

Beträffande småhus bedömer 71 procent av mäklarna i Norge att priserna stiger under det andra kvartalet, jämfört med 36 procent i Sverige och 27 procent i Danmark.

”I samtliga länder bedömer en majoritet av mäklarna att både utbud och köpintresse kommer att öka. När det gäller bostadrätter ser bilden likartad ut. En majoritet av de norska mäklarna tror på stigande priser, medan majoriteten av mäklarna i Sverige och Danmark bedömer att priserna blir oförändrade”, skriver Mäklarsamfundet.

I Norge bedömer 73 procent av mäklarna att utbudet kommer att öka. 53 procent av mäklarna i Sverige delar denna bedömning, men bara 37 procent av de danska mäklarna, noteras det.

En tydlig majoritet av de norska mäklarna bedömer även att efterfrågan kommer att öka.

”Vi ser att det finns en väldigt stark tro på bostadsmarknaderna i Norden. I Sverige och Danmark är bedömningarna mer robusta över tiden och i Norge varierar bedömningarna mer mellan olika månader”, säger Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.