Statsministern om jättesatsningarna på grönt stål: ”Alla investeringar kommer inte att lyckas”

Statsminister Ulf Kristersson är i grund och botten positiv till omställningen till grönt stål. Det säger han till Affärsvärlden. Samtidigt säger statsministern att alla investeringar inte kommer att lyckas. "Så var det inte förra gången heller när Sverige gjorde storskaliga investeringar i ny industriell kapacitet."
Statsministern om jättesatsningarna på grönt stål: ”Alla investeringar kommer inte att lyckas” - WEB_INRIKES
Statsminister Ulf Kristersson (M) besöker SSAB Oxelösund där de ställer om sitt nordiska produktionssystem genom att ersätta masugnen med en elektrisk ljusbågsugn. Foto: Pontus Lundahl / TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) var på plats för att premiärskyffla stål för att inviga byggstarten av SSAB:s ljusbågsugn, med spaden i högsta hugg i snöovädret. Bolaget ska ställa om hela det nordiska produktionssystemet och med statliga LKAB som största ägare, ska SSAB investera 6,2 mdr kronor i en ljusbågsugn. Övergången från den gamla masugnen kommer leda till att bolaget, som ensamt står för 10% av Sveriges koldioxidutsläpp, kommer att minska hela landets avtryck med 3%.

Det här är viktigt för Sverige, betonar statsministern.

”Kan SSAB bli helt fossilfria är det en enorm sak för ett land som har sysslat med stålproduktion under en mycket lång tid. Bara den här investeringen motsvarar 3% av Sveriges utsläpp. I ett klimatomställningsperspektiv är det ett viktigt bidrag”, säger han till Afv och fortsätter:

”Men det handlar lika mycket om svensk konkurrenskraft och Sveriges ekonomiska välstånd. Det är bara bolag som kan bli fossilfria som kommer ha en framtid på världsmarknaden. Och då gäller det att vara tidig, först till och med, i den omställningen.”

Foto: Pontus Lundahl / TT

Kritik från näringslivsprofiler

Det satsas enorma summor på omställningen till det gröna stålet. Statligt ägda LKAB kommer att investera 400 mdr kronor under de kommande åren. Bolaget planerar att år 2030 helt och hållet ha övergått till att producera järnsvamp istället för pellets i Malmberget. En stor osäkerhetsfaktor är om det kommer att finnas nog med el för att försörja projektet.

Häromveckan släppte Skandinaviska Policyinstitutet en rapport, backad av profiler som Christer Gardell och Carl Bennet, om de ekonomiska förutsättningarna för de gigantiska stålprojekten i norr. Där konstaterar man bland annat att sektorn är oerhört konkurrensutsatt och att det kan bli svårt att nå lönsamhet.

Statsministern anser att satsningarna är viktiga. Samtidigt poängterar han att det krävs mycket av staten.

”Vi kan inte göra investeringar, vi står inte för innovationerna, men vi måste skapa förutsättningar som gör att bolagen vågar fatta dessa beslut. Då handlar det om stabila förutsättningar, tillståndsprocesser, elproduktion och rätt kompetensförsörjning.”

Stålprojekten får samtidigt mycket kritik, till exempel i den här rapporten. Det är osäkra investeringar och vad gäller LKAB står statliga pengar på spel. Vad har staten för ansvar i det här?

”I grund och botten måste investeringarna stå på egna ben och skötas på kommersiella grunder, och det gör de också. Alla investeringar kommer inte lyckas, så var det inte förra gången heller när Sverige gjorde storskaliga investeringar i ny industriell kapacitet. Statens del måste vara att skapa lagar och förordningar”, säger statsministern.

Miljö vs klimat

Kristersson anser att staten också kan komma att behöva fatta tuffa beslut när klimatsatsningar kan ställas emot loka miljöpåverkan.

”Jag tycker allt oftare vi märker att miljö och klimat står emot varandra. Att göra saker som ibland har långsiktig klimatnytta, ta fram mineraler som är nödvändiga till exempel och distributionsnät, det kan stå emot lokal miljöhänsyn. Och det är helt legitimt, men då måste någon säga att här är vi beredda att fatta besluten trots att vi får viss lokal miljöpåverkan”, säger Ulf Kristersson.

LKAB satsar enorma summor på omställningen. Hur aktiva är ni i de här besluten?

”Staten äger ju ett antal saker men det betyder ju inte att staten sitter och fattar massa kommersiella beslut, det fungerar inte så. Däremot handlar det ju om ett samspel, det handlar om att vi ska ha ett elnät som fungerar till exempel. Och då finns det ständiga diskussioner. En grundläggande förutsättning är att vi har en tillräckligt stabil energiproduktion och ett distributionsnät som gör att alla den sortens investeringar åtminstone kan lita på att det finns el för deras verksamhet.”

Men du är i grunden positiv till dessa investeringar? 

”Jag är i grund och botten positiv till detta.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets