Stigande räntor inför Powells tal

Europeiska statspappersräntor stiger på bred front, främst i längre löptider, inför vad som kan bli en lång dags färd mot veckans höjdpunkt: Fed-chefen Jerome Powells anförande i Jackson Hole, klockan 16.00.

Uppgången i europeiska räntor följer i spåren på en markerad uppgång i amerikanska räntor i tunn handel i Asien, enligt Bloomberg News var rörelsen överraskande för marknadsaktörer som väntat en stillsam handel inför eftermiddagens hett emotsedda Fed-tal.

En rad regionala Fed-chefer talade på torsdagen i tydligt tveksamma ordalag om ytterligare räntesänkningar; Esther George (Kansas City) och Patrick Harker (Philadelphia), som båda brukar betraktas som relativt hökaktiga, sade att de såg få skäl för ytterligare räntesänkningar, medan Robert Kaplan (Dallas), som ses som mer neutral, sade att han helst undviker nya räntesänkningar.

Av dessa ledamöter är det endast Esther George som röstar i FOMC i år, och hon reserverade sig också mot räntesänkningen i juli. Det gjorde också Eric Rosengren (Boston), som tidigare i veckan höll fast vid sin ståndpunkt att Fed inte behöver sänka räntan.

På andra sidan i Feds duv/hök-skala (för närvarande) återfinns Neel Kashkari (Minneapolis), som i veckan skrev i Financial Times att han kommer att fortsätta att argumentera för att Fed ska sänka styrräntan. Han vill också att Fed ska använda framåtblickande guidning för att ge ekonomin mer kraft än den får av enbart en räntesänkning. Neel Kashkari röstar dock inte i FOMC i år.

Frågan är dock i vilken mån veckans till övervägande del relativt hökaktiga kommentarer kan ge någon vägledning om vad Jerome Powell kommer att säga i eftermiddag.

Vid presskonferensen efter räntebeskedet den 31 juli var Powell tydlig med att sänkningen skulle ses som en “mid-cycle” -åtgärd, och inte nödvändigtvis som inledningen på en serie sänkningar.

Förutsättningarna ändrades snabbt efter detta når president Trump dagen efter räntebeskedet trappade upp handelskriget mot Kina genom att meddela att tullar ska införas på ytterligare Kina-varor för 300 miljarder kronor den 1 september, och frågan är om det innebär att de “korsvindar” (cross currents) som Powell talat om förstärks i en sådan utsträckning att det nu motiverar mjukare signaler från Fed-chefen.

Ekonomerna på UBS skriver i ett kundbrev, som citeras av Reuters, att det inte går att utesluta att årets Jackson Hole-konferens kan innebära ett nytt fundamentalt policyskifte, det har hänt förut.

“Men det är mer troligt att Powell kommer att ge ytterligare ett tal om riskhantering för att försöka låta duvaktig utan att göra några åtaganden som kommittén inte kan uppfylla”, skrev UBS-ekonomerna.

Svenska statsobligationsräntor stiger ungefär i linje med tyska räntor på fredagsförmiddagen medan kronan handlas drygt 1 öre starkare mot euron än på torsdagseftermiddagen.

Dollarn handlas samtidigt något starkare mot euron och japanska yen.

Brittiska pund, som stärktes tydligt på torsdagseftermiddagen efter att Tysklands förbundskansler talat om en lösning på det irländska brexitproblemet, vänder åter nedåt i förmiddagens handel på fredagen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här