Stockholm har lägst tillväxt i Sverige

Stockholm väntas få den lägsta tillväxten i Sverige, och detta kan förstärka utflyttningen från huvudstaden. Det skriver Nordea i sin konjunkturrapport Regionala Utsikter.
Bättre utsikter
Foto: Maja Suslin/TT

Den ekonomiska återhämtningen går långsamt i Sveriges huvudstad. Stockholmsområdet har drabbats hårdast av coronakrisen, arbetslösheten har stigit mest och fler flyttar ut från, än till, Stockholm. Samtidigt gör de stigande bostadspriserna att få unga har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

”Återhämtningen går långsamt i Stockholm som väntas visa lägst tillväxt i riket under 2021. Det förstärker trenden med nettoutflyttning och i år väntas Stockholm tappa 8 000 personer till andra län”, säger Nordeas senioranalytiker Susanne Spector i ett pressmeddelande.

Istället finns vinnarna i landsändarna. I såväl Norrland som Skåne är sysselsättningen högre än vid pandemins intåg och ekonomin har normaliserats, skriver Nordea.

”Norrland har klarat pandemin förhållandevis bra och drar nytta av gröna investeringar. Flera Norrlandslän vände till att ha nettoinflyttning förra året, en trend som väntas förstärkas ytterligare under 2021”, säger Susanne Spector.