Stockholm knappar in på Silicon Valley i Zennströms kartläggning

Sverige intar en tredjeplats på listan över de länder med flest startupbolag inom mjukvarubranschen som har nått en värdering över en miljard dollar under den senaste tioårsperioden. Det visar Niklas Zennströms teknikriskkapitalbolag Atomicos kartläggning.

Skypegrundaren Niklas Zennströms teknikriskkapitalbolag Atomico har kartlagt alla startupbolag inom mjukvarubranschen som har nått en värdering över en miljard dollar (drygt 7 miljarder kronor) under den senaste tioårsperioden.

Den senaste tioårsperioden har det grundats 134 bolag som har nått en värdering på minst en miljard dollar, det vill säga i genomsnitt har det skapats 13 bolag per år i denna kategori. Det mest framgångsrika grundaråret är 2007, då skapades 23 bolag som senare nådde den magiska värderingen en miljard dollar.

Listan domineras av Nordamerika som har 79 grundade bolag, följt av Asien med 34 bolag och Europa med 21 bolag (inklusive Ryssland och Israel). På landsnivå är det föga förvånande USA som leder listan med 79 bolag, följt av Kina med 26 bolag, där 16 nådde gränsen under 2013. Sverige kommer på en mycket hedrande tredjeplats med fem bolag: Skype, Spotify, Klarna, King.com och Mojang.

Per capita hamnar Stockholmsregionen på en mycket hedrande andraplats efter Silicon Valley, med 6,3 stycken miljarddollarbolag per miljon invånare jämfört med Kiseldalens 6,9.

Lite överraskande är att 61 procent av de totalt 134 bolagen är grundade i städer utanför Silicon Valley – regionen söder om San Francisco i USA som anses vara världens mecka för teknikbolag och riskkapitalister. Antalet bolag grundade utanför Silicon Valley som når miljarddollargränsen ökar i en snabbare takt än i Silicon Valley.

Genomsnittstiden för att nå en värdering på en miljard dollar är sex år. Totalt har 24 bolag nått den magiska värderingen endast tre år efter grundandet. Av de 24 bolagen grundades 17 bolag mellan 2009 och 2014 och sju mellan 2003 och 2008.

Sett till sektor hamnar flest bolag inom företagsapplikationer (Enterprise Software Applications) följt av e-handel, sociala medier och spelbolag.

För ytterligare analys tillhandahåller Atomico ett onlineverktyg på sin sajt.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.