Zennströms svenska favorit ska nå 300 miljoner användare i år

Niklas Zennström är en av dem som investerat i den globala telefonboksappen Truecaller – ett bolag som nu spår 300 miljoner användare innan årets slut.

Den svenska uppstickaren Truecaller grundades 2009 av Alan Mamedi och Nami Zarringhalam.

Bolagets affärsidé är att samla telefonnummer från hela världen i sin app. I dagsläget har appen drygt 100 miljoner användare och 1,6 miljarder telefonnummer.

Nu uppger Alan Mamedi för Bloomberg att Truecaller förväntar sig att ha över 300 miljoner användare innan årets slut.

– Potentialen för framtida tillväxt är väldigt hög, säger Martin Garner, analytiker på CCS Insight i London, till Bloomberg.

Så sent som i höstas gick ett antal investerare in med drygt 400 miljoner svenska kronor i Truecaller. En av dem var Niklas Zennström som även meddelade att han ska fungera som en rådgivare till bolagets styrelse. I en intervju med Affärsvärlden nyligen sade Niklas Zennström att True­caller har goda chanser att bli nästa svenska bolag i den exklusiva miljarddollarklubben.

Hittills har bolaget haft den största tillväxten i Indien där 55 miljoner av Truecallers app-användare finns. Därefter följer Egypten. Det gemensamma för dessa båda länder är att det inte finns någon offentlig nummerupplysning och att de flesta använder kontantkortstelefoner vars nummer är svåra att få tag på, enligt Bloomberg.

Det finns däremot en stor nackdel med Truecaller – integriteten. Enligt Jessica Ekholm, analyschef på Gartner, hämmas bolagets tillväxt av att allt fler människor inte vill dela sina kalendrar och sin telefonbok med okända.

– Vi har hittills bara sett toppen av ett isberg när det gäller konsumenternas medvetenhet om app-säkerhet, säger hon till Bloomberg.

Även om hypen är stor kring Truecaller är intäkterna desto mindre. Omsättningen för 2013 slutade på 6,4 miljoner kronor och förlusterna uppgick under året till 17 miljoner kronor.

– Vi har faktiskt varit nära konkurs flera gånger. Senast våren 2013, sade Nami Zarringhalam till Veckans Affärer för bara några veckor sedan.

Truecaller har i dagsläget omkring 60 anställda, varav merparten är ingenjörer.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här