Stockholmsbörsen startade lätt upp

Uppståndelserna i Saudiarabien påverkade inte den positiva börstonen.

Stockholmsbörsen rörde sig försiktigt uppåt i den inledande handeln på fredagen. Oroligheter i Saudiarabien lyckades inte ta index från ett positivt territorium.

Storbolagsindexet OMXS30 hade strax efter klockan 10 stigit med 0,2 procent till nivån 1.668. Aktier för 2,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Med drygt tre månader kvar av året är börsindex därmed upp drygt 18 procent.

Den senaste tidens oroligheter i Saudiarabien tycks bestå. En saudiskledd allians har gått till anfall mot den nordjemenitiska hamnstaden Hodeidah. Alliansen menar att de shiaislamska huthirebellerna har initierat terrorangrepp mot arabiska grannländer och sjöfarten i regionen.

Astra Zeneca fortsatte sin fina utveckling på fredagen med en uppgång på 1 procent. Uppåt gick även bankerna, där SEB steg 1,4 procent och Swedbank trycktes upp 1 procent. Sandvik hade det motigare med en nedgång på 0,7 procent.

Haldex tyska storägare ZF Friedrichshafen har sålt hela innehavet i en placing där priset per aktie i affären landade på 50 kronor. Det ligger därmed cirka 16 procent under torsdagens stängningskurs för Haldex. Haldex-aktien föll med cirka 7 procent.

Finansmannen Erik Selin har köpt ytterligare aktier i Hoist Finance och blir därmed största ägare i bolaget. Aktien stärktes med knappt 1 procent.

Karo Pharma utökar sin emission till 2,0 miljarder kronor från tidigare 1,5 miljarder kronor. Likviden ska bland annat täcka återbetalning av det brygglån som tagits för förvärvet av Trimb Holding samt ge finansiell kapacitet för att fortsätta genomföra förvärv av bolag och produktportföljer. Aktien vek ned 0,3 procent.

Index Pharmas riktade emission, som aviserades efter börsens stängning på torsdagen, tillför bolaget nästan 140 miljoner kronor. Kursen fastställdes till 6:98 kronor, samma kurs som aktien stängde vid på torsdagen. Utspädningen blir nästan 23 procent. Bland tecknarna i emissionen finns bland annat Fjärde AP-fonden. Aktien avancerade nästan 4 procent.

Gabather rasade med 41 procent. Under torsdagskvällen presenterades en företrädesemission om cirka 62 miljoner kronor. Emissionen är efter kursraset närapå dubbelt så stor som Gabathers börsvärde på 33 miljoner kronor.

Medicpens utvärdering av TIM-projektet uppges visa på en stor patientnytta för den digitala läkemedelsdispensern Medimi Smart. Medicpens aktie svarade med en uppgång på 18 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco