Stockholmsbörsen vänder uppåt

Kurserna på Stockholmsbörsen vände uppåt vid 13-tiden efter indikationer om att Greklands räddningspaket kan förlängas. Bland bolagen fortsatte Axis stiga på budet från Canon.

SIX Generalindex var klockan 14.00
upp 0,5 procent till 498 medan OMXS30-index ökade 0,3 procent till 1.596. Omsättningen var 9,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 12,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Efter lunchtid uppgav flera källor
att EU-kommissionen föreslagit att Greklands finansiella räddningspaket förlängs med sex månader i syfte att omorganisera trojkan. Planen har tagits fram inför det extrainsatta eurogruppsmötet gällande Grekland på onsdagen, enligt Reuters.

Beskedet fick, utöver uppgången på
Stockholmsbörsen, fart på handeln i Frankfurt, London och Paris som alla vände upp från förmiddagens noteringar.

Bland bolagen sågs Axis klättra 49
procent som börsens mest omsatta aktie efter att Canon har lagt ett kontantbud värt 340 kronor per aktie, vilket värderar hela nätkameraföretaget till cirka 23,6 miljarder kronor. Aktien handlas vid 337 kronor.

Efter morgonens rapportserie
anslöt ytterligare ett par rapporter framåt lunch.

B&B Tools ökade på samtliga
rader och redovisade vinst per aktie om 2,55 kronor (1,95) samt en omsättning på 2.027 (1.954). Aktien var trots det ned 1,9 procent.

Också Beijer Ref överträffade
fjolårsresultaten med resultat per aktie om 1,91 (1,38). Utdelningen föreslås höjas till 5,00 kronor per aktie mot fjolårets utdelning på 4,50 kronor aktien. Aktien var upp 3,1 procent.

Bland morgonens rapportörer sågs
stålbolaget SSAB 1,8 procent lägre efter att han inkommit med ett något sämre än väntat justerat rörelseresultat. De som hade hoppats på nya finansiella mål i samband med rapporten fick inte något gehör från bolaget.

Saab var upp med 1,8 procent efter
att ha presenterat en stark orderingång i sitt fjärde kvartal liksom resultat som inkom 10 procent över förväntningarna enligt SIX News/Inquiry Financials konsensus. Försäljningen låg däremot på nedsidan medan utdelningen för 2014 var just under förväntningarna.

Com Hem ökade med 5,2 procent
efter att ha överträffat förväntningarna på justerat ebitda och ett höjt kassaflöde samt ökad utdelning i fjärde kvartalet. Vidare gav vd Anders Nilsson antydningar om att de tidigare omtalade återköpen snart väntas inledas, där upp till en miljard kronor föreslås fram till årsstämman år 2016.

Bland de övriga
bolagsrapportörerna tappade Axfood med 3,2 procent, Hemtex med 4,5 procent, Lindab med 0,4 procent och ÅF med 3,7 procent.

Volvo-aktien handlas i röda regioner,
ned 1,6 procent, i skuggan av en artikel från dagens utgåva av Dagens Industri där de skriver att utredningen av den stora europeiska lastbilskartellen går i helt fel riktning för Volvokoncernen. Lastbilstillverkaren har även fått en sänkt rekommendation från S&P Capital IQ till starkt sälj från tidigare sälj. Riktkursen dras samtidigt upp till 73 kronor från tidigare 70 kronor.

PA Resources ökade 14 procent
efter att ha meddelat att de begär nytt uppskov med räntebetalningarna och temporär dispens från sina finansiella kovenanter, samt att de genomfört en framgångsrik borrning i brunnen Lille John 2.

Bland övriga nyheter har Eniro
fått en ny Sverige-vd, Nils Carlsson som närmast kommer från posten som vd för Electrolux Hemprodukter.

Hexatronic backade 9,5 procent efter att bolaget stämts av konkurrenten Emtelle för patentintrång. Bolaget planerar att bestrida stämningen och ser sina möjligheter som goda.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex              

498    

+0,5    

+9,3

OMX Stockholm 30            

1596    

+0,3    

+9,0

SIX Avkastningsindex         

903    

+0,5    

+9,3

SIX Sverige cykliskt 15      

445    

+0,3   

+11,7

SIX Sverige defensivt 15     

485    

+0,2    

+7,9

SIX Volatilitetsindex       

15,1    

-3,6    

-3,3

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.