Stockholmsbörsen väntas öppna nedåt

Stockholmsbörsen ser ut att inleda tisdagen svagt nedåt. På bolagsfronten har Billerud Korsnäs meddelat om en mångmiljardförsäljning.
Stockholmsbörsen väntas öppna nedåt - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen var från 0,2 till 0,4 procent lägre, omkring klockan 8.25.

De asiatiska börserna har mestadels uppvisat nedgångar på tisdagsmorgonen i väntan på det kommande G20-mötet i Osaka, Japan, i slutet på veckan. Då ska USA:s president Donald Trump möta Kinas president Xi Jinping, och marknaden fortsätter att oroa sig för om parterna lyckas komma framåt i handelsförhandlingarna.

Vidare meddelade Donald Trump sent på måndagen att han inför sanktioner mot Irans högste ledare, Ayatollah Ali Khamenei, och åtta seniora militära befälhavare.

USA-börserna backade 0,2 till 0,3 procent på måndagen medan USA-terminerna är ned 0,2 till 0,4 procent på tisdagsmorgonen.

På råvarumarknaden har rörelserna varit relativt begränsade sedan Stockholmsbörsens stängning på måndagen.

Aktiestrategen Matt Maley på Miller Tabak skriver i en snabbkommentar att resultaten i G20-träffen liksom kommande Opec-möte kan antas bli “ganska viktiga” för kommande finansmarknadsrörelser.

Bolagsnyheter:

* Billerud Korsnäs säljer 89,9 procent av Bergvik Skog Öst till AMF Pensionsförsäkringar till ett bolagsvärde om 12,2 miljarder kronor på skuldfri basis.

* Mode- och skoföretaget Venue Retail Group redovisar ett resultat efter skatt på -23,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 (-13,6). Nettoomsättningen uppgick till 163 miljoner kronor (169) medan försäljningen i jämförbara butiker ökade med 1,4 procent under kvartalet.

Vd:n Jonas Ottosson lyfter fram att den jämförbara försäljningen har hjälpts av ett fokus på kärnaffären pågående ompositionering som gjort att bolaget “presterar klart bättre än marknaden i övrigt”. Trots allt konstaterar han att det sammantagna resultatet inte är tillfredsställande.

* Nextcell Pharmas ordförande Anders Essen-Möller har rapporterat in ett köp av 0,74 miljoner aktier för 2,4 miljoner kronor. Sedan tidigare hade han ett innehav om 1.84 miljoner aktier, eller 9,6 procent av kapital och röster.

Analyser:

* Pareto har inlett bevakning av medicinteknikbolaget Irras med en köprekommendation och en riktkurs på 40 kronor per aktie. Samma bolag har fått ett registreringsgodkännande av Irraflow i Israel och Costa Rica.

* I en nordisk fastighetssektoranalys drar DNB Markets ned sektorsynen till negativ från neutral. Rörande enskilda aktier sänks rekommendationen för Fabege till sälj från behålltrots uppjusterad riktkurs till 138 från 130 kronor.

“Fallande räntor har gett ett rally i nordiska fastighetsaktier under 2019. Värderingarna ser nu höga ut och enligt vår syn underskattas risken för en ekonomisk inbromsning”, skriver den norska banken i analysen.

* DI publicerar på tisdagen en teknisk analys som pekar mot en svagt positiv indexutveckling på medellång sikt för Stockholmsbörsen. Investtech som står för de tekniska analyserna ser också köplägen i Lundin Gold, Nolato samt OEM.

Makro:

* Under natten har de amerikanska räntorna sjunkit tillbaka medan dollarn tappat mot yenen i spåren av USA:s dispyter med Iran och Kina. Tisdagens europeiska makroagenda är tunn men från USA väntas viss husprisstatistik i eftermiddag liksom hushållens konfidensindikator. Vidare talar Fed-chefen Jerome Powell under tisdagskvällen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.