Stod pall i första vindpusten

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljens defensiva värdecase har så här långt klarat börsrekylen betydligt bättre än index.
Stod pall i första vindpusten - jekport3_binary_6899829.png

Sedan Nordiska Värdeportföljens förra uppdatering har Stockholmsbörsens breda OMXSGI index på tre veckor tappat drygt 6 procent, tisdagens återhämtning inräknad. Tappet för Nordiska Värdeportföljen har stannat på mindre än 1 procent. Räknat sedan starten i mitten av december i fjol är modellportföljens totalavkastning nu 18,6 procent, eller knappt 15 procentenheter bättre än index.

 

HÄNDER I PORTFÖLJEN:

De senaste veckornas största positiva avvikelse mot Stockholmsbörsen står portföljens näst största innehav i danska smyckesjätten Pandora för. Utlösande var nya rykten om riskkapital som visar intresse för att köpa ut Pandora från Köpenhamnsbörsen. Ryktena är ännu obekräftade och Pandora har avböjt att kommentera för bland annat Bloomberg. Senaste nytt i affären är lanseringen av 2018 års andra nya smyckeskoncept Reflexions (1, 2), ett nytt armbandssystem med berlocker som är plattare än de som Pandora arbetat med tidigare.

Att Pandora är en potentiell utköpskandidat håller Affärsvärlden med om. Börsens tillväxttvivel och kurspress har tagit ned den högavkastande varumärkesplattformen till blott 7 gånger rörelseresultatet samtidigt som bolaget återköper aggressivt. Då behövs inget utköp för att avkastningsutsikterna ska förbli riktigt goda om tvivlen skingras. Affärsvärlden står fast vid sin positiva syn och låter 23 procent av portföljvärdet arbeta i Pandora.

Portföljens största innehav Eolus Vind (27 procents portföljvikt) har inte klarat sig mycket bättre än börsen de senaste veckorna. Givet att vindkraftsoperatören uppvärderats rejält på kort tid skulle en större vinsthemtagningsrekyl inte överraska. Affärsvärldens position är dock baserad på optionsvärdena i Eolus gigantiska projektportfölj och de värdena kvarstår. Senaste större bolagsnyhet är ett finansieringsavtal på drygt en miljard kronor med Swedbank som säkrar projektfinansiering för fyra år framåt – ett avtal som kan bli värdefullt om det kommer en ny våg av finansieringsfrossa.

I systercaset Arise (6 procent) har finansmannen och Catella-ordföranden Johan Claessons bolag ökat till över 20 procent av aktiekapitalet. Vindkraftsbolaget har även meddelat planer på en kapitalmarknadsdag den 9 november med bland annat framåtblickande strategikommentarer på agendan.

Operatörscaset Millicom (3 procent) har meddelat avtal om ett betydande förvärv av kollegan Cable Onda. Strukturaffären sker till knappt 8 respektive knappt 15 gånger ebitda respektive operativt kassaflöde för 2019, baserat på prognoser. Givet att Cable Onda är Panamas största fastnätsoperatör inriktad mot bredband, betal-tv, fast telefoni och företagsmarknaden förefaller det inte ha varit en dyr prislapp för att få tätposition i kontrollen över en mindre tillväxtmarknads kommunikationsinfrastruktur. Liksom tillväxtmarknadsaktier i allmänhet har Millicom gått svagt de senaste månaderna. Värderingen av koncernens starka marknadspositioner i Central- och Latinamerika förblir därmed låg, på en ev/ebitda-multipel runt 4 bakåtblickande (före Cable Onda-förvärvet som väntas avslutas senare i år).

Norska försäkringscaset Insr (4 procent) fortsätter sin turnaroundresa. Senaste nytt är att bolaget vill börja emittera så kallat tier 1-kapital, en slags hybridkapital som förenklat sänker finansieringskostnaderna. För de vanliga stamaktierna ökar då såväl risken som avkastningsmöjligheterna. Om Insr lyckas emittera tier 1 är det ett tecken på att institutionella investerare blivit mer positiva kring bolagets anseende, riskkontroll och mognadsgrad.

Nordiska Värdeportföljen 2018-10-16.JPGNordiska Värdeportföljen 2018-10-16

DAGS FÖR RAPPORTFLOD

Rapportperioden för tredje kvartalet ligger i startgroparna. Följs plan så inleds flödet för Nordiska Värdeportföljen i nästa vecka, med Millicom först ut den 23 oktober följda av Telenor (24/10), Ratos (25/10) och Eolus Vind (26/10).

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.