Storbanken: Bostadsbubblan har pyst ut i Stockholm

Det är inte längre någon risk för bostadsbubbla i Stockholm. Istället är huvudstadens bostadsmarknad enbart "övervärderad". Det konstaterar schweiziska storbanken UBS i en färsk rapport.
Storbanken: Bostadsbubblan har pyst ut i Stockholm - Genrebilder i Stockholmsmiljö
Foto: Dennis Ylikangas / BILDBYRÅN

Stockholms bostadsmarknad sjunker i värde. Från att ha haft en risk för bubbla är den numera endast övervärderad, skriver den schweiziska banken UBS i sin rapport UBS Global Real Estate Bubble Index för 2022. Stockholm faller fem placeringar på UBS bubbla-lista och återfinns nu på plats 12.

Källa: UBS

UBS skriver att räntehöjningarna och dämpad populationsökning fick en omedelbar effekt på Stockholms bostadsmarknad och att prisnedgångarna på mer än 10% gör att huvudstaden lämnar kategorin för bubbel-risk till att ses som övervärderad.

Den schweiziska storbanken konstaterar också att efterfrågan på bostadsägande kommer att stärkas när priserna blir mer överkomliga och att den ”överreglerade och understimulerade hyresmarknaden inte är något gångbart alternativ för många potentiella bostadsägare”.

UBS: Milano mer prisvärt

I årets rapport, som inkluderar prisutveckling till och med andra kvartalet 2022, är det bara Hongkong, Paris och Stockholm som sett bostadspriserna falla. För Stockholm är det tvära kast. Förra året var det enbart Moskva som ökade mer än huvudstaden av städerna som UBS specialgranskar.

Nedflyttningen gör att Stockholm numera delar värdering med globala metropoler som London, New York City, Sydney, Paris och Los Angeles.

De städer som fortfarande har risk för bostadsbubbla är bland annat Toronto, Frankfurt, München, Hongkong och Tel Aviv.

Den som vill köpa en bostad till rättvist pris enligt UBS ska söka sig till Dubai, Warszawa, Milano eller Sao Paolo.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco