Storbankerna: Så mycket rasar bostadspriserna

Storbankerna är överens om att bostadspriserna ska fortsätta falla. Villamarknaden är iskall, enligt Swedbank.
Storbankerna: Så mycket rasar bostadspriserna - Lägenheter klarar sig bättre än villor
Ännu har bostadspriserna inte nått botten, spår storbankerna.

Bostadspriserna fortsätter att falla och värst är det för villorna som backade 3,3% september. Säsongsjusterat var nedgången 2,4%. Bostadsrätter backade 1,9% under samma period, eller 1,5% säsongsjusterat. Det visar nya Valueguardsiffror.

Två veckor in i oktober ser trenden ut att fortsätta. Under första halvan av oktober har bostadspriserna i Stockholm backat 1,6% och i Göteborg 1,7%, jämfört med hela september.

Enligt Handelsbanken var fallet i september större än väntat, och banken tror att priserna fortsätter att falla resten av året. Några av indikatorerna är att bostadsägare har justerat sina prisförväntningar utifrån högre räntor och andra kostnader. Än så länge har köpare och säljare svårt att enas om rätt prisnivå vilket lett till mycket långsammare processer, skriver banken.

Swedbank håller med och pekar på flera faktorer som talar för fortsatt försiktig marknad, däribland lägre budaktivitet, att objekt ligger ute längre till försäljning, samt högre utbud av osålda bostäder. Banken skriver i en prognos att de förväntar sig att priserna totalt backar 15% från toppen. Flera osäkerhetsfaktorer kan dock bidra till ett ännu större prisfall, menar banken. Swedbank syftar bland annat på högre räntor, inflation och en svagare ekonomi som skulle kunna slå över i högre arbetslöshet – vilket i sin tur skulle sänka köpkraften ytterligare.

SEB: NATURLIGT ATT VILLAPRISERNA BACKAR MEST

Nordea skriver att utbudet av bostäder har ökat 43% i år medan omsättningen minskat med 27%. Inga tecken syns på att trenden ska avta. Banken tolkar detta som att det fortfarande är en bit innan köpares och säljares förväntningar möts och en ny jämnvikt nås på bostadsmarknaden.

SEB menar att det är naturligt att villorna backat mer i pris än bostadsrätter, då prisutvecklingen på villorna var starkare under pandemin. Samtidigt har SEBs Boprisindikator förbättrats något men indikerar ändå fortsatt svaga siffror på bostadsmarknaden.

Så mycket tror storbankerna att bostadspriserna ska ner från toppen:

Handelsbanken: -15%
Swedbank: -15%
Nordea: -15% med botten sommaren 2023
SEB: -15-20%

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets