Storbanken: Japan-rallyt kan vara över

Efter tre år av stadiga uppgångar på Tokyobörsen menar vissa att kurserna kan ha slagit i taket, skriver CNBC.

Schweiziska banken Julius Bär har ändrat synen på den japanska marknaden från övervikt till neutral. Dess investmentbank meddelade också i förra veckan att den säljer sin valutahedgade position i japanska aktier.

-Efter att ha varit en av våra favoritmarknader sedan premiärminister Shinzo Abe och Bank of Japan-chefen Haruhiko Kuroda tog över 2012 respektive 2013 har marknaden gått upp 50 procent, sa analyschefen vid Julius Bär på fredagen.

Även yenens försvagning mot dollarn har gynnat Japan. Banken tror dock inte att det finns politisk vilja att försvaga valutan ytterligare. Dessutom är marknaden sårbar för vinsthemtagningar.

Åsikten går stick i stäv mot många analytikers uppfattning att centralbanken kommer att sätta in ytterligare stimulanser.

-Vi förväntar oss att regeringen på nytt kommer att dra igång sin penning- och finanspolitik så snart som möjligt, sa Parisbaserade Société Générale i förra veckan.

Det var 2013 som Bank of Japan sköt iväg den första pilen av ”Abenomics”, premiärministerns plan att dra Japan ur en flera decennier lång kräftgång. Det skedde med ett massivt program av kvantitativa lättnader som skickade ner yenen och höjde intresset för aktier.

Men Julius Bär är inte ensamma om att förutspå att Bank of Japan avstår från ännu en runda stimulanser. En ekonom vid Deutsche Bank menar att centralbanken redan har fullt upp med att hantera det nuvarande programmet på stödköp för 80 000 miljarder yen, omkring 5 700 miljarder kronor, om året, skriver CNBC.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.