Storbankens fem favoriter i fastighetssektorn

Under de senaste åren har Handelsbanken varit försiktigt inställd till fastighetsaktier – men nu har vindarna vänt. Castellum och Catena är två av de bolag som banken ser potential i. "Vi bedömer att dagens värdering ändå är attraktiv på 2–3 års sikt", kommenterar analytikern Johan Edberg i storbankens magasin.
Storbankens fem favoriter i fastighetssektorn - FastigheterHandelsbanken
Johan Edberg, fastighetsanalytiker Handelsbanken.

Den hårt pressade fastighetssektorn har Handelsbanken länge aktat sig för, men nyligen gjorde banken ett omtag och är nu positivt inställd till ett antal bolag som man tycker klarar sig bra i det här klimatet.

”Det handlar främst om bolag som inte behöver ta till drastiska åtgärder för att stärka sin finansiella ställning och därmed har lägre finansiell risk. De kan istället fokusera på att utveckla sin verksamhet”, säger Johan Edberg, fastighetsanalytiker, i Handelsbankens eget magasin.

Aktier med potential

Han ger några exempel på bolag som han anser är välkapitaliserade och har en bra affärsmodell.

Castellum, Catena, Diös, Platzer och Wihlborgs. De har balansräkningar som är lätta att förstå och uppskattade bolagsledningar, samtidigt som vi bedömer att dagens värdering ändå är attraktiv på 2–3 års sikt för den som vill vara exponerad mot fastighetsaktier.”

Johan Edberg tillägger dock att på kort sikt väntas det bli fortsatt volatilt och fokus på inflation och centralbankernas räntebesked.

”En del fortsätter dela ut pengar”

Förutom nämnda bolag är banken fortsatt försiktiga till sektorn i stort.

”Att räntorna stiger och likviditeten stramas åt ställer högre krav på att bolagen ser över sin finansiella situation. Vi ser att många bolag ännu inte gjort det, utan till exempel fortsätter dela ut pengar till aktieägarna. Med ett fåtal undantag har man heller inte sålt fastighetsbestånd eller genomfört betydande nyemissioner. Kombinationen av hög skuldsättning och lågavkastande tillgångar, som hyreslägenheter, sätter press på kassaflödet och gör dessa bolag extra sårbara för stigande räntor”, säger han i magasinet.

Handelsbankens fastighetsfavoriter

Bolag Pris per aktie (kr) Utv. 1 år Utv. 3 år
Castellum 102 -25% -40%
Catena 395 4% 9%
Diös 68 -6% 11%
Platzer 78 13% 3%
Wihlborgs 78 6% 4%

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets