Storbankerna ratar Riksbankens 500 miljarder kronor

Storbankerna kommer inte utnyttja Riksbankens lån om 500 miljarder som erbjuds för att stötta svenska företag i coronakrisen. Det uppger källor för Dagens industri.
Storbankerna ratar Riksbankens 500 miljarder kronor - banker-vd-700_binary_6975779.jpg

Riksbanken erbjuder lån på noll procent, pengar som är öronmärkta för företag som drabbats av coronakrisen.

Enligt källor på tre av storbankerna som tidningen pratat med är ingen av dem intresserade av pengarna.

“Vi ser inte just nu att vi kommer att bjuda på faciliteten”, säger en av källorna.

Bankerna ser ingen anledning att låna från Riksbanken.

“Det finns inget behov av den här typen av finansiering. Vi har så vi klarar oss ändå, och det tror jag gäller de övriga bankerna också”, säger en källa på en av storbankerna.

Vidare beskrivs erbjudandet som dyrare än att låna på marknaden eftersom bankerna måste lämna in säkerheter varav 20 procent ska bestå av statspapper.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience