Storbolagen som väntas ge högst direktavkastning

Nordnet har tagit fram en lista över de aktier på large cap som väntas ge högst direktavkastning nästa år. Sparekonomen Frida Bratt råder dock spararna att hålla huvudet kallt.

Toppar listan över de aktier som väntas ge högst direktavkastning gör SEB. Analytikerna tror att aktien kommer leverera en avkastning på 7,8 procent under 2020, skriver Nordnet, som har dividerat analytikernas estimat för utdelning nästa år med dagens aktiekurs.

– Men då ska vi ha i åtanke att i SEB har analytikerna inte gjort någon justering i sin prognos vad gäller utdelningen. Vi vet trots allt att även SEB numera har fått penningtvättsanklagelser på sig som, i ett värsta framtida scenario, skulle kunna resultera i böter även om vi inte vet något om det än. Det var en av anledningarna till att Swedbank justerade sin utdelningsnivå i somras. Och från Nordea kom beskedet om ny utdelningspolicy i samband med rapporten för det tredje kvartalet, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

För Nordea väntas direktavkastningen landa på 6,1 procent, baserat på dagens kurs och utdelningsprognos. Idag ligger direktavkastningen på omkring höga 10 procent.

Swedbanks direktavkastning väntas hamna på 6,9 procent, ned från omkring 11 procent.

– Men här gäller det att hålla huvudet kallt när vi ser hur hög direktavkastningen är ”idag” (baserat på årets utdelning och dagens kurs). Bankerna har ju fallit rejält, vilket gör att utdelningen i förhållande till aktiepriset blir högre. Vilket alltså ger en hög direktavkastning, säger Frida Bratt, som råder sparare att inte stirra sig blinda på direktavkastningen när man letar utdelningsaktier.

Volvo väntas ge en avkastning på 7,2 procent nästa år, vilket baseras på att analytikerna tror att Volvo även 2020 ger extrautdelning. Under 2019 delade man sammanlagt ut 20 miljarder kronor till aktieägarna via ordinarie och extra utdelning, men det spekuleras i media om ett eventuellt återköpsprogram.

Lista: Storbolagen som väntas ge högst direktavkastning

SEB:

Prognos för 2020: 7,8 %

Direktavkastning idag: 7,8 %

Volvo:

Prognos för 2020: 7,2 %

Direktavkastning idag: 6,7 %

Resurs Holding:

Prognos för 2020: 7,1 %

Direktavkastning idag: 6,6 %

Net Ent

Prognos för 2020: 6,9 %

Direktavkastning idag: 8,6 %

Swedbank

Prognos för 2020: 6,9 %

Direktavkastning idag: 11,2 %

Kindred

Prognos för 2020: 6,5 %

Direktavkastning idag: 9,2 %

Betsson

Prognos för 2020: 6,3 %

Direktavkastning idag: 8,6 %

Nobia

Prognos för 2020: 6,2 %

Direktavkastning idag: 10,6 %

Nordea

Prognos för 2020: 6,1 %

Direktavkastning idag: 10,1 %

Handelsbanken

Prognos för 2020: 6,0 %

Direktavkastning idag: 5,8 %

Millicom

Prognos för 2020: 5,9 %

Direktavkastning idag: 5,6 %

Telia

Prognos för 2020: 5,7 %

Direktavkastning idag: 5,6 %

Bonava

Prognos för 2020: 5,5 %

Direktavkastning idag: 5,5 %

SSAB

Prognos för 2020: 5,4 %

Direktavkastning idag: 5,4 %

Källa: FactSet Estimat. Baseras på kurserna per den 27 november. ”Direktavkastning idag” baseras på den faktiska utdelningen 2019.

 

Frida Bratts råd

–          För att ha rätt till utdelning måste du äga aktien den sista dagen som den handlas inklusive rätt till utdelning (ink-dagen). På våren infaller den här dagen vanligen i samband med bolagets årsstämma. Ofta kommunicerar bolagen ut vilken dag som är sista dag att äga aktien för att ha rätt till utdelning och vilken dag utdelningen sker.

–          Du behöver också vara registrerad som aktieägare på den så kallade avstämningsdagen, som infaller två bankdagar efter ink-dagen.

–          Tänk på att i teorin faller en aktie lika mycket som utdelningen den dag den handlas utan rätt till utdelning. Du kan alltså inte köpa en aktie i hopp om att direkt kunna sälja den efter utdelningen med en vinst som är densamma som storleken på utdelningen. Poängen med att jaga utdelningar är att de återinvesteras och ger en ränta på ränta-effekt över tid.

–          När du letar utdelningsaktier är det som alltid viktigt att göra hemläxan och läsa på om bolaget. En fråga att fundera på är om du föredrar aktier som ger hög utdelning här och nu, eller om du är beredd att vänta på eventuell högre utdelning längre fram.

–          Titta på en akties utdelningshistorik för att skapa dig en bild av hur uthållig den varit över tid. Om ett bolag har haft en stabil utdelning under många år, och kanske höjt den år för år, så är den en fin indikation på att bolaget kommer att fortsätta göra det.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här