Storebrand förvärvar Insrs försäkringsportföljer

Storebrand ska förvärva sektorkollegans Insrs försäkringsportföljer. Investmentbolaget Öresund, som är storägare i den senare, är positiva till affären.
Foto: Gorm Kallestad/TT
Överföringsprocessen förväntas påbörjas före utgången av 2020 och förväntas pågå till slutet av 2021. Det framgår av ett pressmeddelande.

Under denna period kommer Storbrand betala 20 till 30 procent av de förnyade premierna. Storebrand har garanterat en lägsta betalning på 70 miljoner norska kronor, som ska betalas senast 6 månader efter utgången av förnyelseperioden.

Affären rekommenderas av ledningsgruppen i Insr samt mer än 32 procent av dess aktieägare.

Pareto anser att affären är intressant för Storebrand, givet den nuvarande lönsamheten inom norska P&C-försäkringsmarknaden.

Affären med Storebrand är en effektiv exitlösning från fastighets- och skadeförsäkringsverksamheten (P&C), givet att den norska finansinspektionen Finanstilsynet överväger att återkalla licensen för fortsatt drift. Således skapar den aktieägarvärde. Det förmedlar vd Espen Husstad i en kommentar.

Han nämner vidare att portföljen har noterat gradvisa förbättringar.

Investmentbolaget Öresund ingår i den gruppen aktieägare som ställt sig positiva till affären mellan Storebrand och Insr. Det uppger vd Nicklas Paulson i en kommentar.

Öresund är storägare i Insr med cirka 25 procent av rösterna men har även ett innehav i Storebrand som sett till marknadsvärde är större, enligt den senaste substansrapporten.

Insr-aktien tappar drygt 40 procent på den norska börsen idag.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här