Stort intresse för aktiefonder

Fondförmögenheten har stigit till rekordhöga 5 918 miljarder och aktiefonder ser fortsatt stora insättningar. Det visar siffror från Fondbolagens förening.
Aktier, Fonder
Foto:TT

Nysparandet i fonder summeras till 15,8 miljarder kronor i mars. Stockholmsbörsens värde steg med drygt 8% under månaden och stora insättningar gjordes i aktiefonder. De uppvisade ett totalt nettoinflöde på 18,5 miljarder kronor. Störst var insättningarna i Sverigefonder, följt av globalfonder.

”Exakt ett år efter de enorma fondutflödena i spåren av coronapandemin noteras nu ett nytt rekord för den svenska fondförmögenheten. Riskviljan är fortsatt hög med stora inflöden i aktiefonder. Intresset för branschfonder, som var en av spararnas favoritkategorier under fjolåret, har dock svalnat något. Istället vändes blickarna mot de bredare global- och Sverigefonderna, två kategorier som har den absoluta lejonparten av fondförmögenheten”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande.

I blandfonder och långa räntefonder nysparades 3,1 respektive 0,4 miljarder. Under månaden gjordes emellertid nettouttag från företagsobligationsfonder på 1,2 miljarder.

Korta räntefonder noterade samtidigt nettouttag på 3,8 miljarder kronor, och och hedgefonder nettouttag på 2,4 miljarder.

Fondförmögenheten ökade under månaden med 285 miljarder kronor till rekordhöga 5 918 miljarder, varav 3 825 miljarder är placerade i aktiefonder.