Swedbank: Tydliga risker på nedsidan för aktiemarknaden

Swedbank behåller den neutrala vikten för aktier i sin senaste investeringsstrategi och tror på en fortsatt volatil och stökig marknad.
Mattias Isakson, Swedbank, om rädslan på marknaden.
Mattias Isakson och Stockholmsbörsen. Bilden är ett montage. Foto: Joakim Ståhl / SvD / TT & Swedbank

Swedbank behåller sin neutrala tillgångsallokering på grund av den höga osäkerheten. Mattias Isakson, chef strategi & allokering, skriver i bankens senaste investeringsstrategi att fokus förblir på riskhantering. Även om marknaderna kan sägas stå inför en tuff höst är dock mycket redan inprisat.

”I närtid räknar vid med fortsatt relativt stora svängningar. Allt relaterat till inflation och centralbanker sitter fortfarande i förarsätet för marknadernas utveckling”, skriver han.

En del av aktiemarknadernas oroshärdar har mildrats något under de senaste veckorna, skriver han vidare.

”Men bilden är generellt fortsatt ytterst osäker, främst kring den globala ekonomiska utvecklingen i närtid. Sedan vår majstrategi har ett globalt aktieindex tappat 5%, och utvecklingen har också, enligt vår förväntansbild, varit relativt volatil med både större nedgångar och uppgångar.”

Den underliggande riskbilden för aktier domineras av externa faktorer såsom inflation och räntemarknaden, och Mattias Isakson skriver att man ser ”generellt tydliga risker på nedsidan för aktiemarknaden”, samtidigt som han påpekar att en hel del av detta redan prisats in.

”När vi väger vi in alla faktorer ser vi att det mest troliga scenariot i närtid är en fortsatt volatil och stökig marknad”, skriver han.

Samtidigt som den neutrala vikten för aktier behålls är Swedbank fortsatt positiva till den amerikanska aktiemarknaden, som de överviktar. Finansieringen sker fortsatt genom en undervikt i Europa, vars, med andra regioner jämfört, förhållandevis hyggliga kursutveckling under året anses inte spegla utmaningarna som man står inför.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco