Svag svensk detaljhandel i juli

SCB:s statistikbesked att Sveriges detaljhandelsförsäljning växte med 1,1 procent i juli jämfört med samma månad i fjol var svagare än analytikernas förväntan om en uppgång på 2,9 procent, enligt SIX News analytikerenkät.

I månadstakt sjönk försäljningen med 0,9 procent, vilket också var under marknadens förväntan.

Andreas Wallström, chefsanalytiker vid Nordea, beskriver utfallet som magert.

”Försäljningen sjönk för andra månaden i rad och utfallet var betydligt under vår prognos som i sin tur var lägre än konsensus på marknaden”, uppger han.

En försvagning låg dock i korten, enligt Nordea-ekonomen.

”Kortsiktiga indikatorer över detaljhandelsförsäljningen har generellt försämrats under den senaste månaden. Tillsammans med den bromsande bostadsmarknaden torde detta tynga tillväxten för detaljhandeln”, resonerar Andreas Wallström.

I juni var årstakten uppreviderade 3,9 procent, vilket alltså följdes av en inbromsning till 1,1 procent i juli. Swedbank-ekonomen Cathrine Danin uppger att det var den starka försäljningen i juli i fjol som tillsammans med den varma sommaren i år höll tillbaka utvecklingen.

”Hushållen förefaller ha prioriterat ’beach’ framför shopping”, kommenterar hon.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco