Svagt ned i Europa

Europabörserna noterade svagt fallande indexnoteringar på tisdagsförmiddagen. Kinas något lägre inflationstal än väntat mottas med viss besvikelse. Samtidigt fortsätter riskviljan att lysa med sin frånvaro i spåren av förra veckans bättre än väntade USA-jobbdata, ett utfall som bedöms ha lett till ökade förväntningar om att USA inleder styrräntehöjningar i december.

Kinas konsumentprisinflation (KPI) på +1,3 procent i årstakt i oktober var något lägre än väntade +1,4 procent enligt Dow Jones Newswires estimat. Även producentpriserna (PPI) såg mindre inflation än väntat, med en årstakt på -5,9 procent i oktober att ställa mot väntade -5,8 procent.

Sektormässigt rekylerade bland annat råvarusektorn tillbaka på Kina-datan men också på grund av att US dollarn för stunden stabiliserats efter en försvagning på måndagen.

Mobiloperatören Vodafone rapporterade bättre än väntade intäkter och ebitda-resultat för första halvåret. Vodafone steg 4,2 procent. Sektorindex för telekom inom paneuropeiska Stoxx 600-universumet lyftes 1,2 procent.

För Volkswagen fortsätter problemen att hopa sig efter höstens utsläppsskandal. Nu är det EU-kommissionen som i ett brev ber den tyska fordonsjätten att inom 10 dagar inkomma med förtydliganden kring koldioxidutsläpp från dess bilmodeller. Det rapporterade Wall Street Journal. VW-aktien sågs 1,6 procent lägre.

På det europeiska makroplanet fastställde eurogruppsmötet i måndags, det vill säga Euroländernas finansministrar, att Grekland måste leverera på sina utlovade reformlöften inom en vecka. Annars kommer det hårt skuldsatta EMU-medlemslandet ej att erhålla en försenad utbetalning på 2 miljarder euro. Det rapporterade Dow Jones Newswires. Betalningen ingår i det senaste nödlånepaketet på totalt 86 miljarder euro som förhandlades fram i somras.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.