”Svårt se uppsida i Apple”

Erling Thune förvaltar Skandia Time Global. För Affärsvärlden berättar han om undervärderade spelbolag och varför han väljer Facebook framför Apple.

I december ökade ni fondens innehav i Activision Blizzard, en amerikansk datorspelsutvecklare som bland annat står bakom Call of Duty-serien och vars aktiekurs närapå har halverats sedan fjolårstoppen. Varför ökade ni där?

– Vi är en fond som investerar i bolag inom Time-sektorn – telekom, information, media och entertainment. Och vi var skeptiska till Activision Blizzard under hela 2018 på grund av Fortnite-effekterna, alltså spelet (utvecklat av Epic Games, red anm) som släpptes 2017 och som har tagit marknadsandelar. Efter kursraset tycker vi att värderingen ser intressant ut.

Fortnite har rönt stora framgångar inom den så kallade battle royale-spelgenren. Tror du att Activision Blizzard, som med sin senaste Call of Duty-titel har gett sig in på battle royale-området, kommer att bli lika lyckosamma där?

– Vi tror inte att battle royale-inslaget i senaste Call of Duty kommer att bli ett nytt Fortnite, men vi utesluter inte att Activision Blizzard framöver kan komma med ett framgångsrikt battle royal-spel liknande Apex Legends från Electronic Arts.

Ett annat av fondens större innehav är Nintendo, vars senaste spelkonsol Switch säljer klart bättre än föregångaren och floppen Wii U. Bolagets aktiekurs har dock pendlat upp och ner senaste året, och backat totalt sett. Hur ser du på Nintendo?

– Marknaden har varit negativ till bolaget på grund av rädsla för att Switch ska gå dåligt. Men Switch har sålt bra och enligt förväntningarna, och vi tror att konsolen kommer att göra det även under 2019. Nu har Nintendo byggt en stor bas av hårdvara att sälja mjukvara på. Det anser vi inte är inbyggt i nuvarande kursnivå.

Facebook, ett av era större innehav, har lagt åt sidan hela 3 miljarder dollar för förväntade böter från Federal Trade Commission för den så kallade Cambridge Analytica-skandalen. Hur skulle en sådan saftig bot påverka dess renommé på sikt?

– Kan det egentligen bli värre än vad det redan är? Jag skulle säga att bolagets rykte i USA är klart sämre än i Europa, och 2018 var ett mycket besvärande år för Facebook ur ett varumärkesperspektiv. Ändå går den underliggande affären mycket starkt, antalet Facebook-användare växer. Vi ser även en stor uppsida i Instagram som nyligen påbörjade ett samarbete med betaltjänsten Paypal.

– Facebook, men också Google, Twitter och Amazon, har på olika sätt problem kopplade till det regulatoriska området. Som investerare förväntar man sig att regulatoriska frågor uppkommer, och det finns redan inbakat i aktiekurserna. Facebook och Google handlas till låga multiplar i relation till deras tillväxt.

I februari i år minskade ni fondens innehav i Apple med en tredjedel. Varför då?

– Den globala smartphonemarknaden generellt kännetecknas av mognad och vi ser att Apple nu fokuserar mer på återkommande intäkter från service/tjänster i stället för hårdvara. Marknaden värderar tjänsteintäkterna till en hög multipel, men vi är inte så optimistiska när det gäller den delen. Om intäkterna från hårdvaran minskar kommer också försäljningen av tjänster att påverkas.

Vad tror du om Apples framtid?

– Bolaget befinner sig i en krävande situation. De möter hård konkurrens från Android-telefonerna (till exempel Samsung och Huawei). De har också provat att komma ner i pris för att ta en större del av marknaden, men det har inte hjälpt. Jag tror dock inte att Apple blir ett nytt Nokia, det är ännu ett fantastiskt bolag. Men såsom värderingen är i dag har vi svårt att se uppsidan i caset.

Tomas Nilsson

Erling Thune

Förvaltar: Skandia Time Global.

Årlig avgift: 1,40 procent.

Avkastning hittills i år: +28 procent.

Avkastning de senaste tre åren: +125 procent.

Förvaltat kapital: 8,1 miljarder kronor.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.