Svedbergs förvärvar bolag i Nederländerna – gör nyemission

Badrumsbolaget Svedbergs har ingått avtal om att förvärva Thebalux Holding, som beskrivs som en väletablerad nederländsk designer, producent och leverantör av badrumsmöbler och badrumsprodukter.
Svedbergs

Köpeskillingen baseras på ett enterprise value på kassa- och skuldfri basis om maximalt 44,5 miljoner euro (motsvarande cirka 526 miljoner kronor). Härutöver har överenskommits om en tilläggsköpeskilling om maximalt 2,7 miljoner euro (motsvarande cirka 32 miljoner kronor).

Genom förvärvet tar Svedbergs Group ett viktigt steg mot målet att bli den ledande badrumskoncernen i norra Europa.

Thebalux omsatte under den rullande tolvmånaders perioden som slutade 30 juni 34,1 miljoner euro (motsvarande cirka 376 miljoner kronor), samt gjorde ett EBITA på 8,6 miljoner euro (motsvarande cirka 95 miljoner kronor), vilket motsvarar en EBITA marginal om 25,3 procent.

Förvärvet finansieras genom utökade kreditfaciliteter.

I syfte att delvis amortera kreditfaciliteter och samtidigt stärka kapitalstrukturen efter förvärvet av Thebalux avser Svedbergs Group att genomföra en nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare om högst cirka 400 miljoner kronor under första kvartalet 2024.

Aktieägaren Stena Adactum, som representerar cirka 40,6 procent av aktierna och rösterna i Svedbergs Group, har förbundit sig att vid extra bolagsstämma rösta för att bemyndiga styrelsen att besluta om företrädesemissionen samt att teckna sin pro rata-andel av företrädesemissionen. Vidare har If Skadeförsäkring, som representerar cirka 11,5 procent av aktierna och rösterna i Svedbergs Group, uttryckt sitt stöd för transaktionen samt sin avsikt att teckna sin pro rata-andel av företrädesemissionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets