Svensk 3g-utbyggnad en supersuccé

Den en gång så kritiserade utdelning av 3g-tillstånd i Sverige får nu beröm.

– Det är den mest framgångsrika tilldelning av frekvenstillstånd i världen någonsin, säger Bengt Nordström, vd för konsultföretaget Northstream.

Bengt Nordström konstaterar att Sverige näst efter Malta idag har högst befolkningstäckning med 3g i Europa och högst penetration av mobilt bredband i världen.

– 3g-utbyggnaden i Sverige med 10.000 till 12.000 sajter och 15.000 till 20.000 basstationer har kostat omkring 30 miljarder kronor, utan att staten lagt en enda skattekrona, säger han.

Det var i december 2000 som PTS genomförde utdelningen av tillstånden, och överraskade alla med att låta Telia bli utan.

Medan de flesta andra länder använde sig av auktioner var det en tävling om täckning som gällde i Sverige.

Auktionerna i andra länder drog in enorma summor pengar till statskassorna – sammanlagt omkring 100 miljarder dollar enligt Bengt Nordström, men blev samtidigt betungande för operatörerna.

I Sverige förband sig de som vann i stället att täcka 8.860.000 fast bosatta i Sverige – drygt 99 procent av befolkningen. Utbyggnaden skulle vara klar sista december 2003, men först i december 2006 klarade operatörerna täckningskravet.

Bengt Nordström påpekar nu att 3g-näten dessutom lagt grunden för en mycket god utbyggnad av de nya 4g-näten, eftersom det mest kostsamma är de fasta installationerna med bodar, master, kyla, elförsörjning med mera.

– Mest betong vinner, säger han.

– – –

Anm. Nästa år är det dags för tilldelning av frekvenser på det heta 800 MHz-bandet. vilket i praktiken mest kommer att användas för 4g.

PTS har just presenterat förslag för regler till en auktion med inslag av täckningskrav för att ge bredband till bredbandslösa.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour