Svensk detaljhandel svagare än väntat

Den svenska totala detaljhandeln steg på årsbasis i december, dock inte lika mycket som väntat.

Den svenska totala detaljhandeln steg med 3,4 procent på årsbasis i december i fasta kalenderkorrigerade priser, enligt statistik från SCB och HUI Research.

Enligt SIX News analytikerenkät väntades en uppgång på 4,1 procent. Spannet i förväntningarna sträckte sig mellan +2,4 och +4,9 procent med en median på +4,3 procent.

I månadstakt var detaljhandeln -0,6 procent. Analytikerna hade räknat med en nedgång på 0,2 procent (spann -1,1 till +0,4 procent).

I löpande priser ökade detaljhandeln med 5,1 procent i årstakt i december. I december steg dagligvaruhandeln med 3,5 procent i årstakt medan sällanköpsvaruhandeln ökade med 6,4 procent, räknat i löpande priser.

”Decemberförsäljningen avslutade detaljhandelsåret med ett kraftfullt rekord. Omsättningen i december landade på knappt 70 miljarder, vilket motsvarar en tillväxt om 5,1 procent. Den starka tillväxten översteg säkert mångas förväntningar för julhandeln i år. Hushållen har det gott ställt och tillsammans med en fortsatt låg ränta och en låg inflation har de återigen börjat känna sig trygga och sakta återfått konsumtionslusten”, skriver HUI Research.

Under tremånadersperioden september-november var försäljningsvolymen upp med 1,6 procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

För helåret 2014 landade detaljhandeln på +3,4 procent i löpande priser.

”Svensk ekonomi har gått stabilt framåt och hushållens konsumtion är en stor bidragande orsak till tillväxten. Konsumenterna har under en längre tid prioriterat andra branscher, men under året har detaljhandeln återfått en del av hushållens plånböcker. Utsikterna för 2015 är ljusa och HUIs prognos för den totala detaljhandeln är en tillväxt om 3,0 procent”, skriver HUI Research.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.