Svensk ekonomi har återhämtat sig starkare än väntat

Sveriges ekonomi väntas falla med 2,9% i år och öka med 3,0% nästa år. Det är den senaste prognosen från Finansdepartementet som finansminister Magdalena Andersson presenterar idag.
Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena Andersson presenterar Finansdepartementets senaste prognos för den makroekonomiska utvecklingen och de offentliga finanserna. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Under tredje kvartalet ökade BNP med 4,9% säsongsrensat jämfört med andra kvartalet. Men den ökade smittspridningen och de skärpta restriktionerna gör att aktiviteten väntas dämpas i slutet av året och början av 2021.

”Återhämtningen under hösten har varit starkare än väntat, med en kraftig BNP-tillväxt under det tredje kvartalet. Nu dock ser vi en ökad smittspridning igen vilket väntas påverka aktiviteten i vissa delar av ekonomin negativt. De positiva nyheterna om vaccin ger hopp inför 2021, både när det gäller folks hälsa och den ekonomiska utvecklingen. Osäkerheten är dock stor, och beror mycket på hur smittspridning och vaccinering utvecklas framöver i Sverige och i omvärlden”, säger Magdalena Andersson.

Sysselsättningsgraden revideras upp och arbetslösheten väntas bli lägre jämfört med den prognos som presenterades i augusti. Jämfört med den bedömningen väntas omkring 30 000 färre personer vara arbetslösa och ungefär lika många fler sysselsatta i år och nästa år. Arbetslösheten bedöms bli 8,5% i år och 9,0% nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets