Svenska bostadspriser börjar plana ut

I september noterade både bostadsrätter och villor oförändrade prisnivåer, visar siffror från Svensk Mäklarstatistisk. Endast Stockholm visar stigande priser.
Bostad, bostadspriserna
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bostadspriserna i landet låg stilla i september jämfört med månaden innan. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistisk. Sett till utvecklingen de senaste tre månaderna har priserna stigit med 1% och på 12 månader har priserna stigit med 8% för bostadsrätter och 14% för villor.

Lista: Här stiger huspriserna mest

I Stockholm fortsatte dock bostadspriserna att stiga. Såväl bostadsrättspriserna och villapriserna steg med 1%.

”Bostadsmarknaden fortsätter att präglas av stark efterfrågan och högt tempo. Återgång till mer normala konsumtionsbeteenden, klättrande långräntor och en svagare börsutveckling har inte haft effekt på vare sig intresse eller köpkraft. Den som sköt upp bostadsköpet i våras i hopp om en nedgång har hittills väntat förgäves. Visserligen har priskurvan börjat plana ut, men det är också normalt för säsongen. Säljarnas övertag är stort, säger Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Stockholm.

Fastighetsbyrån noterar att huggsexan på bostäder har avtagit och att marknaden är lite mer avvaktande.

”Det är intressant att utvecklingen på bostadsmarknaden följer pandemin, men på ett motsatt sätt än vad många av oss trodde för ett och ett halvt år sedan. Under hela pandemin har bostadsmarknaden varit glödhet. Nu när restriktionerna slopas helt stabiliseras priserna och det är en bättre balans mellan utbud och efterfrågan, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.