”Svenska inflationsbrasan går ner på sparlåga”

Inflationen kommer sjunka och ligga under målet redan till sommaren, spår Swedbank. Men inflationsbrasan kommer inte släckas helt i år och räkna med en inflationsstuds i januari, skriver banken i ett veckobrev.
”Svenska inflationsbrasan går ner på sparlåga” - BRINNANDE SEDEL
Inflationen må studsa upp i januari - men inflationsbrasan kommer ändå gå ner på sparlåga i år, enligt Swedbank. Arkivfoto från 2008: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Den 19 februari kommer nya SCB-siffror som visar hur hög inflationen var i januari. Redan nu siar Swedbank i ett veckobrev att KPI-inflationen kommer landa på 5,2%. KPIF antas komma in på 3,1%.

”Inflationsbrasan har brunnit starkt under de senaste två åren och vi tror inte att den släcks helt under 2024, men den går åtminstone ner på sparlåga”, skriver Swedbank.

Ekonomerna skriver vidare att de är optimistiska inför inflationsåret 2024 och spår att inflationen kommer ligga under målet på 2% redan i sommar.

Men januari-siffran kommer bli ”en nagelbitare” och då kommer som sagt KPI att studsa upp igen, tror Swedbank.

”Högre hyror, avgifter för VA och avfall samt i bostadsrättsföreningar väntas lyfta KPI med ca 0,2 procentenheter”.

Swedbank är knappast ensamma om att tro på en låg inflation under 2024. Den bedömningen gör flera – däribland Nordea.

”Framåt sommaren lär det finnas fler skäl för Riksbanken att sänka räntan än att inte göra det”, skrev Nordeas chefekonom Annika Winsth i en krönika i Affärsvärlden för knappt två veckor sedan.

Nordeas chefekonom Annika Winsth.
Nordeas chefekonom Annika Winsth. Foto: TT

Hon skrev vidare att det finns många och troliga skäl till snabba räntesänkningar.

”För skuldsatta hushåll och företag är det en befriande lättnad. Dessvärre är det för tidigt att ropa hej, då det dels är först under andra halvåret som räntan sänks, dels för att nivån förblir högre än före Riksbanken inledde räntesänkningarna.”

Läs mer:

Winsth: Nu har Riksbanken många skäl att sänka räntan snabbt

Ekonom: Det ljusnar för hushållen nu när statens välfyllda lada kan öppnas

IMF: Sveriges inflation landar på 2,6% i år

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.