Svenska kronan faller något

De svenska obligationsräntorna har letat sig uppåt under torsdagen efter gårdagens Riksbanksledda nedgångar, i linje med de europeiska. Ränteuppgången för de amerikanska motsvarigheterna har fått förnyad kraft under dagen efter gårdagens oväntat hökaktiga signaler från Federal Reserve.

Analytikerna tolkade den amerikanska centralbankens besked som att dörren för en räntehöjning i december fortsatt är öppen, och förväntningarna om en höjning har under dagen stigit ytterligare. Marknaden prisar nu in den chansen till 50 procent enligt Fed Fund Watch, mot 43 procent sent på onsdagen och 38 procent innan beskedet från Federal Reserve.

På valutamarknaden har kronan tappat mark efter gårdagens appreciering och är tillbaka vid samma nivåer mot euron som sågs innan Riksbankens besked.

Dollarn har handlats vid en något svag tendens efter gårdagens skarpa appreciering som följde på den amerikanska centralbankens besked. Preliminär BNP-statistik, som i huvudsak var i linje med förväntningarna, gav ingen omedelbar marknadsreaktion men en försiktig dollarstyrka följde strax efter.

”BNP-tillväxten för det tredje kvartalet sjönk till +1,5 procent, vilket i huvudsak var i linje med marknadens förväntan. De underliggande komponenterna avslöjade en avsevärd tyngd från lagerinvesteringar, som delvis kompenserade en styrka i den inhemska efterfrågan”, kommenterar TD Securities.

Samtidigt uppvisade den amerikanska arbetsmarknaden solida signaler i form av veckostatistiken över nya arbetssökande, som överraskade med ett oväntat lågt utfall.

Dollarn fick sig strax därpå en törn av den veckovisa statistiken över konsumentförtroendet, som sjönk till 42,8 – den lägsta nivån på fem veckor. Än dystrare var statistiken över avtalade husköp, som oväntat visade på en skarp nedgång med 2,3 procent i månadstakt under september och den näst lägsta nivån för året. Analytikerna hade väntat sig en uppgång med 1,0 procent.

”Volatiliteten på finansmarknaderna vid slutet av sommaren och tecknen på en inbromsning i den amerikanska ekonomin kan ha fått vissa presumtiva köpare att vänta”, säger Lawrence Yun, chefsekonom för National Association of Realtors som sammanställer statistiken.

För svenskt vidkommande inkom detaljhandeln för september sammantaget i linje med analytikernas förväntningar, med en starkare årstakt men svagare månadstakt än förväntat.

”Konsumenterna är fortsatt optimistiska rörande deras egen ekonomi vilket borgar för ett fortsatt starkt momentum för detaljhandeln framöver”, kommenterar Handelsbanken statistiken.

I dag tog även Kina beslut om sin nya femårsplan, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Tillväxtmålet för perioden 2016-2020 sattes till en ”medelhög ekonomisk tillväxt”, mot tidigare mål om ett genomsnitt på 7 procent för perioden 2010-2015.

”Ett lägre och mer flexibelt mål signalerar en fortsatt önskan att implementera strukturreformer och fortsätta ombalanseringen, vilket är positivt i det långa perspektivet. Det lättar emellertid något på pressen att vidta ytterligare penning- och finanspolitiska lättnader och kan därmed vara negativt för tillväxten och det globala marknadssentimentet i det korta perspektivet”, resonerar Handelsbanken.

Den republikanska kongressledamoten Paul Ryan valdes på torsdagen till ny talman i representanthuset efter den avgående John Boehner. Representanthuset röstade sent i går för en budgetuppgörelse med röstsiffrorna 266 mot 167, med mindre än en vecka kvar till USA väntas slå i sitt skuldtak. Uppgörelsen väntas röstas igenom även i senaten senare i veckan.

Morgonens japanska industriproduktionsdata var starkare än väntat. På förmiddagen släpps europeiska barometerindikatorer. I eftermiddag presenteras preliminär amerikansk BNP-data för årets tredje kvartal.

”Utfallet förväntas vara betydligt lägre än den återhämtningsnivå som syntes under årets andra kvartal, men detaljerna kommer att räknas”, uppger Magnus Alvesson, prognoschef vid Swedbank.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.