Ränta
Svenska obligationsräntor faller
På valutamarknaden har kronan tappat mot såväl euron, dollarn som mot det brittiska pundet inför morgondagens penningpolitiska besked från Riksbanken. Handelsbanken ser inte en räntesänkning från Riksbanken som huvudscenariot men räknar med att centralbanken vill hålla kronan svag.
“Då flöden som söker säkerhet kan leta sig till kronan, kommer Riksbanken att skydda sig mot en betydande återhämtning mot euron”, skriver Handelsbanken på onsdagen och upprepar att man räknar med en första höjning från Riksbanken redan under det fjärde kvartalet 2015.
Den svenska öppna arbetslösheten från Arbetsförmedlingen kom in som väntat på 4,4 procent i januari. Det innebar en viss uppgång från 4,3 procent föregående månad.
Den norska kronan fick under gårdagen stöd av högre inflationssiffror än förväntat och i dag presenterades preliminär BNP för det fjärde kvartalet. BNP för fastlandet steg med 0,5 procent under kvartalet, mot kvartalet innan, vilket var som förväntat. Den norska kronan stärktes initialt men visade därefter små förändringar mot nivån som gällde innan statistiken.
Eurogruppen träffas i Bryssel under onsdagskvällen för att under ett extrainsatt krismöte diskutera Greklands räddningsprogram, som löper ut den 28 februari. Finansminister Yanis Varoufakis uppgav under förmiddagen att landets skulder inte kommer att kunna återbetalas i närtid och att man upprepar behovet av skuldnedskrivning.
“Någon lösning vid dagens möte är inte trolig med det blir i alla fall ett tillfälle att flytta förhandlingarna från ensidiga uttalanden till en faktisk diskussion mellan berörda parter”, kommenterade SEB i ett morgonbrev.
Bankens huvudspår är att en lösning som innebär skuldlättnader utan direkt skuldnedskrivning kommer att nås, men samtidigt kan de till synes fastlåsta positionerna göra “att Grekland ofrivilligt kan hamna i en situation där landet lämnar eurosamarbetet”, resonerade banken.
Under dagen fortsätter även förhandlingarna på fransk-tyskt initiativ om en vapenvila i Ukraina mellan OSSE, Ryssland, Ukraina och de proryska separatisterna. Tonläget har inför mötet skruvats upp, med sanktionshot från EU och skarpa uttalanden från regeringschefer.
Obama talade med Putin i telefon på tisdagen för att uttrycka oro för den fördjupade krisen, en dag efter att USA:s president för första gången bekräftat att han bett sin administration att överväga att förse Ukraina med vapen i kriget mot separatisterna som har stöd av Ryssland.
“Om Ryssland fortsätter sina aggressiva åtgärder i Ukraina, inklusive att skicka trupper, vapen och finansiering för att ge stöd åt separatisterna kommer kostnaderna för Ryssland att stiga”, sade Vita Huset i ett uttalande.
I en intervju med Dagens Industri som publicerades i onsdagens tidning upprepade Sveriges finansminister Magdalena Andersson att hon gärna vill ha en översyn av Riksbanken.
“Vi vill gärna undersöka om Riksbanken behöver ta mer hänsyn till hur sysselsättning och arbetslöshet också utvecklas”, sade Andersson.
Eurogruppsmötet i Bryssel angående Greklands räddningsprogram drar igång vid 17.30.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.