Svenska stödet för Nato-medlemskap växer – sex av tio vill gå med

Det svenska stödet för att gå med Nato växer. Enligt en färsk Aftonbladet-/Demoskop-undersökning uppger 61% av väljarkåren att de önskar att Sverige överger sin neutrala ståndpunkt och tar klivet över till försvarsalliansen.
Svenska stödet för Nato-medlemskap växer – sex av tio vill gå med - militär
Foto: Mikael Fritzon / TT
Stödet har växt med 4 procentenheter mot föregående undersökning. Nej-sidan lockar 20%, ned 1 procentenhet mot föregående undersökning. Vet ej uppger 19%, ned 3 procentenheter.

Stödet växer även i Sveriges största parti Socialdemokraterna. Totalt 50% av S-väljarna uppger nu att Sverige bör gå med i Nato, upp 9 procentenheter.

Den föregående undersökningen genomfördes runt den 19 april.

Finland har ett stort stöd för att gå med i Nato. I en färsk undersökning från Yle uppger 76% att landet bör gå med i försvarsalliansen.

Viktiga hållpunkter i Nato-frågan:

Senast torsdagen den 12 maj kommer Finlands president Sauli Niinistö att meddela sin Natoståndpunkt.

Fredagen den 13 maj skall Sveriges Natoanalys presenteras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.