Svenskt Näringsliv sänker BNP-prognos

Svenskt Näringsliv räknar med att Sveriges BNP växer med 2,2 procent 2014 och med 3,1 procent 2015, enligt en konjunkturprognos på onsdagen.

Det är en viss sänkning jämfört med prognoserna från i juni när organisationen spådde en tillväxt på 2,2 respektive 3,3 procent.

Enligt arbetsgivarorganisationen går återhämtningen i den globala ekonomin långsammare än väntat, vilket påverkar svensk export.

”I nuläget är det hushållens efterfrågan som driver tillväxten i svensk ekonomi, men det går sämre för företagen. Många företag påverkas av den svaga utvecklingen i Europa samtidigt som ökad konkurrens gör att de inte kan höja sina priser”, säger Ann Öberg som är chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Arbetslösheten väntas uppgå till 7,9 procent 2014 och till 7,5 procent 2015. De förra prognoserna var också 7,9 respektive 7,5 procent.

Inflationen, mätt som KPIF i årstakt och årsgenomsnitt, spås öka 0,5 procent 2014 och 1,4 procent 2015. Den förra prognosen var 0,5 respektive 1,5 procent.

Reporäntan bedöms hamna på ett årsgenomsnitt på 0,5 procent 2014 och på 0,0 procent under 2015. Den tidigare prognosen var 0,6 respektive 0,9 procent.

”Nu när reporäntan har sänkts till noll ökar också vikten av att finanspolitiken stöder den ekonomiska tillväxten. Regeringens förslag om skattehöjningar i budgetpropositionen går dessvärre i motsatt riktning. Detta kommer dels att hämma återhämtningen på kort sikt, dels försämra den ekonomiska tillväxten över tid”, säger Ann Öberg.

Den regionala analysen i rapporten uppges visa att de flesta län befinner sig i början av konjunkturens återhämtningsfas.

Svenskt Näringslivs företagarpanel visar att antalet företag vars vinstmarginaler har försvagats är fler än andelen där marginalerna har stärkts.

”De försämrade vinstmarginalerna gör det mindre lönsamt för företagen att investera. Detta är bekymmersamt eftersom investeringarna redan i dag är låga. För att Sverige ska kunna konkurrera på den internationella marknaden krävs en starkare produktivitetsutveckling och för att det ska uppnås krävs mer investeringar”, resonerar Ann Öberg.

Enligt konjunkturrapporten föreligger också fortsatt stora problem med matchningen på arbetsmarknaden.

”Analysen visar att människor med den kompetens och erfarenhet som näringslivet efterfrågar saknas i hela landet. Återhämtningen i ekonomin hämmas i dag av att företagen inte kan rekrytera den kompetens de söker”, skriver arbetsgivarorganisationen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.