BNP
Sveriges BNP växte med 2,5 procent
Det framgår av statistik från SCB.
Marknadens förväntningar låg vid en tillväxt på 2,7 procent i årstakt, enligt SIX News sammanställning av nio analytikers estimat. Spannet i förväntningarna sträckte sig mellan +2,4 till +3,0 med en median på +2,7 procent.
För kvartalstakten låg förväntningarna vid +0,4 procent. Här sträckte sig förväntningarna mellan +0,2 till +0,6 procent. Medianen låg på +0,4 procent.
Under det fjärde kvartalet växte Sveriges BNP med 2,6 procent i årstakt (nedreviderat från +2,7 procent) och med 0,8 procent jämfört med närmast föregående kvartal (nedreviderat från +1,1 procent).
Avseende utfallet i kvartalstakt på +0,4 procent under årets första kvartal uppger SCB att byggproduktionen och tjänsteproduktionen bidrog till ökningen.
“På användningssidan var det framförallt investeringar i bostäder samt maskiner och inventarier som ökade”, fortsätter myndigheten.
Hushållens konsumtionsutgifter ökade säsongrensat med 0,1 procent första kvartalet jämfört med det fjärde kvartalet i fjol. Offentliga konsumtionsutgifter ökade med 0,1 procent. Lagerinvesteringar var oförändrade säsongrensat.
Fasta bruttoinvesteringar minskade med 0,1 procent. Investeringar i bostäder ökade med 6,0 procent.
Exporten minskade med 0,7 procent och drog ned den säsongrensade BNP-utvecklingen med 0,3 procentenheter. Exporten av varor sjönk med 1,1 procent och exporten av tjänster ökade med 0,3 procent.
Importen minskade med 1,5 procent och bidrog med 0,6 procentenheter till den säsongrensade BNP-utvecklingen. Importen av varor ökade med 1,3 procent medan importen av tjänster föll med 7,4 procent.
Produktionen inom näringslivet ökade med 0,5 procent jämfört med fjolårets fjärde kvartal. De varuproducerande branscherna minskade produktionen med 0,5 procent. Tillverkningsindustrin backade med 1,1 procent medan byggproduktionen steg med 1,4 procent.
Antalet sysselsatta i hela ekonomin ökade med 0,5 procent och antalet arbetade timmar i hela ekonomin steg med 0,4 procent. I näringslivet ökade antalet arbetade timmar med 0,6 procent och inom offentliga myndigheter sjönk antalet arbetade timmar med 0,1 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.