Sveriges inköpschefsindex för industrin minskade i juni

Sveriges inköpschefsindex för industrin minskade i juni.
Industri, arbetskläder
Arbetskläder hänger på hängare Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Industriindexet sjönk till 53,7 i juni. Föregående månads utfall var 55,2.

En siffra över 50 indikerar expansion.

Swedbank skriver i en kommentar att den nedåtgående trenden i indexet fortsätter och befinner sig nu på nivåer inte sedda sedan sommaren 2020.

Tre av fem index föll under juni. Leveranstider stod för det största negativa bidraget, följt av sysselsättning och orderingång. Produktion och inköpslager var de positiva bidragen till totalindexet.

Noterbart är att pristrycket från leverantörsledet kom att dämpas under juni. Indexet för leverantörernas rå- och insatsvarupriser föll till 74,6 från 82,0 i maj. Indexet har nu backat 20 indexenheter från toppnivån i oktober 2021.

”Det här kan vara ett tecken på att vi går mot ett lägre pristryck från producentledet som på sikt kan dämpa den redan höga inflationen”, säger Jörgen Kennemar, som ansvarar för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Sverige juni, 2022 maj, 2022
Inköpschefsindex för industrin 53,7 55,2
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco
Annons från Carnegie Fonder