SVT: Embracer bidrar till Rysslands krigskassa

Bland de svenska företag som finns kvar i Ryssland och bidrar till den ryska statskassan har spelföretaget Embracer störst omsättning, rapporterar SVT.
Lars Wingefors, VD för Embracer.
Lars Wingefors, VD för Embracer. Foto: Jessica Gow/TT

Enligt en rapport från Kyiv School of Economics som SVT tagit del av betalade utländska företag omkring 38 miljarder kronor i vinstskatt i Ryssland förra året.

Störst omsättning bland svenska företag som fortfarande finns i Ryssland har spelföretaget Embracer enligt rapporten.

”Vår verksamhet i Ryssland består av team som arbetar med utveckling av spel för studios eller förlag i andra länder samt relaterade supporttjänster. Vi har ingen förlagsverksamhet och ingen direktförsäljning i Ryssland och vi äger inga IP-rättigheter i landet. Detta innebär att de ryska dotterbolagen är så kallade kostnadsställen som bedriver utvecklingsarbete åt bolag i andra länder. Omsättningen i de ryska bolagen beror därmed inte på försäljning i Ryssland utan rapporteras som koncernintern sådan. Det innebär för vår del begränsad vinst i de ryska bolagen och därmed även begränsad inkomstskatt i Ryssland”, skriver Embracers ir-chef Oscar Erixon i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt, rapporterar Di.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.