Storbanker: BNP-tillväxten blir lägre än vad Riksbanken tror

Den svenska BNP-tillväxten i det tredje kvartalet kommer landa på 1,2 procent jämfört med föregående kvartal, spår Swedbank. Detta är "betydligt lägre än Riksbankens senaste bedömning", skriver storbankens ekonomer.
Riksbanken kommer fortsätta misslyckas att nå inflationsmålet, tror chefsekonomen Alexandra Stråberg.
Riksbanken kommer fortsätta misslyckas att nå inflationsmålet, tror chefsekonomen Alexandra Stråberg.

Till veckan kommer en ny BNP-indikatorbåde för det tredje kvartalet och för september månad. Detta är något som Swedbanks ekonomer Pernilla Johansson, Cathrine Danin, Maria Wallin Fredholm och Glenn Nielsen tar fasta på i sitt veckobrev.

De prognostiserar en BNP-tillväxt på 1,2 % i tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal. Detta är en betydligt lägre tillväxt än vad Riksbanken förutspått, skriver ekonomerna och lägger till att den svenska centralbanken i september trodde på en BNP-tillväxt på 2,4 %i det tredje kvartalet.

SBAB: Räntan höjs tidigare än väntat – bolånen följer med

Problem med flaskhalsar har en mer negativ påverkan på tillväxten än väntat, skriver Swedbank-ekonomerna bland annat. De har också rubriken ”Grus i tillväxtmaskineriet” i sitt veckobrev.

SEB spår att BNP-indikatorn kommer visa på en lägre tillväxt än vad Riksbanken förutspått. Det framgår av vad chefsstrategen Olle Holmgren och ekonomen Lara Mohtadi skriver i ett veckobrev. Bland annat stigande energipriser kommer att tynga tillväxten, menar SEB-duon.

SBAB släppte en ny prognos under fredagen där det framgick att banken spår att Riksbanken höjer räntan i februari 2023 i stället för i november samma år.

”I kombination med att riskerna för en högre inflation samt stigande inflationsförväntningar och lönekrav har ökat, tror vi att det innebär en betydligt tidigare höjning av reporäntan än den Riksbanken just nu ser framför sig”, sa Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i en kommentar.

Riksbanken har aviserat att räntan lär ligga kvar på noll till och med tredje kvartalet 2024. SBAB tror på en räntehöjning i mitten med februari 2023, skrev Finwire under fredagen.