Swedbank: Bostadspriserna kommer fortsätta ner ytterligare närmaste året

Bostadspriserna kommer falla och styrräntan kommer klättra norrut med 150 punkter i höst, spår Swedbank i ett veckobrev.
Riksbankschefen Stefan Ingves, RIksbanken.
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Till veckan släpps Valueguards siffror för hur bostadspriserna utvecklades i augusti. Swedbank räknar med att de nya siffrorna ska visa att priserna föll på nytt under augusti.

Och även framåt kan hushållen räkna med fallande bostadspriser, tror storbanken.

”Stigande räntor, hög inflation och genomdeppiga hushåll talar för att bostadspriserna kommer att fortsätta ner ytterligare under det närmaste året”, skriver Swedbank i ett veckobrev.

I veckobrevet framhåller Swedbank också att Riksbanken kommer höja styrräntan med 75 punkter till veckan. Senare i höst, i november, kommer Stefan Ingves och direktionen höja räntan med ytterligare 75 punkter. Och i februari höjs räntan med 25 punkter till, spår Swedbank.

”Inflationen är för hög och dessutom bred samt väntas vara fortsatt hög ett bra tag framöver. Som riksbankschef Stefan Ingves så passande formulerade det så är de bortom gradvisa höjningar vid det här laget. Det talar för att Riksbanken höjer styrräntan med totalt 150 punkter i höst och 75 av dessa kommer alltså redan på septembermötet”, heter det i veckobrevet.

”Gigantiskt hopp för rörliga bolåneräntorna”

Förutom stigande räntor riskerar många hushåll att nå upp till brytpunkten för minskat ränteavdrag, skrev Affärsvärlden om under fredagen. I den artikeln varnade Danske Banks chefsekonom Michael Grahn för att det kommer bli ett ”gigantiskt hopp” i de rörliga bolåneräntorna framåt.

”Har man inte förstått det kommer man att bli ordentligt överraskad över kostnadsökningen. Men i någon mening blir det en liten dubbelsmäll om man dessutom passerar nivån och får göra mindre avdrag för den översta toppen av bolånet”, sa han i den här artikeln.

”Hushållen blir tagna på sängen”

Men samtidigt visar färska uppgifter från SEB att hushållen tror att styrräntan kommer ligga på 1,48% om ett år. Men den nivån lär bli verklighet redan till veckan när Riksbanken släpper sitt nya räntebesked.

”Jag är rädd för att hushållen blir tagna på sängen”, har Nordea-analytikern Gustav Helgesson sagt till Affärsvärlden.

Exakt hur bostadspriserna kommer utvecklas framåt är så klart svårt att svara på. Men fastighetsmiljardären Ilija Batljan tror på ytterligare fallande priser:

”Jag tror att bostadsmarknaden ska ner ytterligare och räknar med 15-20% ner från toppen i våras. I dagsläget har det gått ner med ungefär 10%, det finns lite till”, sa Ilija Batljan till Affärsvärlden den 8 september.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.