Swedbank: Fortsatt stora svängningar att vänta

Swedbank ser risker primärt på nedsidan, och menar att det sannolikt är bättre att sälja på styrka än att köpa på svaghet i nuläget.
Mattias Isakson, Swedbank, om rädslan på marknaden.
Mattias Isakson och Stockholmsbörsen. Bilden är ett montage. Foto: Joakim Ståhl / SvD / TT & Swedbank

I sin senaste investeringsstrategi skriver Swedbanks chef för strategi och allokering, Mattias Isakson, att vi går mot lägre tillväxt, högre räntor och nedjusterade vinstförväntningar och att ovissheten över framtiden får marknaderna att skaka.

”Riskerna är primärt på nedsidan men det är också viktigt att inte glömma bort att marknaderna, i alla fall delvis, redan speglar detta. Utvecklingen har varit allt annat än bra hittills i år och stämningen bland investerare indikerar extrem rädsla. Det är i sådana här lägen en vändning kan vara nära”, skriver han.

Han ser stor chans för ett dystert nyhetsflöde under hösten, vilket kan leda till nedgångar, men utesluter heller inte lättnadsrallyn. Samtidigt kommer troligtvis siffrorna den stundande rapportsäsongen att vara starka samtidigt som nedjusteringar av utsikterna från bolagsledningarna kan dröja.

Då de grundläggande förutsättningarna för synen på aktier fortsätter vara väldigt osäkra behåller Swedbank en neutral aktievikt.

”Fortsatt stora svängningar är att vänta och gällande aktiemarknaden är det sannolikt bättre att sälja på styrka än att köpa på svaghet i nuläget”, säger Mattias Isakson.

Det finns dessutom ännu för liten information för att marknaden ska kunna peka ut inflation/räntor eller recessionsrisk som det största hotet, menar han.

”De senaste veckorna har vi dock sett kursrörelser och signaler på att risken för recession börjar få större uppmärksamhet. Vi står nu inför en rapportsäsong som förhoppningsvis kan ge oss bättre besked kring detta.”

Swedbank behåller en övervikt i USA, på bekostnad av Europa, som har undervikt. Detta då den amerikanska marknaden har relativa defensiva kvaliteter. För övriga regioner behålls den neutrala rekommendationen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.