Swedbank räknar med ännu högre inflation i höst: ”Toppen en bit bort”

Nästa vecka presenteras juli månads inflationsstatistik. Swedbank spår en kortvarig respit i juli men skruvar upp prognos för återstoden av året och spår över 9% i årstakt under Q4. Det skriver banken i ett makrobrev.
Swedbank räknar med ännu högre inflation i höst: ”Toppen en bit bort” - swedbankinf

Swedbank uppskattar att KPIF-inflationen för juli landar på 8,3% vilket är något lägre än utfallet om 8,5% i juni.

”Sjunkande energipriser utgör förklaringen till detta, medan kärninflationen av allt att döma fortsatte att stiga”, spår Swedbank.

Bankens reviderar upp sin prognos för återstoden av året och bedömer att KPIF landar på över 9% i årstakt under fjärde kvartalet.

”Den enskilt viktigaste förklaringen till upprevideringen är den anmärkningsvärda situationen på gasmarknaden med strypta leveranser från Ryssland och kraftiga prisökningar som följd”, skriver de.

Vidare konstaterar banken att elterminerna för slutet av året nu handlas till runt 300 öre/KWh vilket är dubbelt så högt som de faktiska elpriserna i december i fjol.

”Prognosen omgärdas av ovanligt stor osäkerhet, men mycket tyder på att inflationstoppen fortfarande är en bit bort.”

Tidigare i veckan gick SEB ut med en prognos där de bedömde att KPIF stiger till över 10% i årstakt mot slutet av året innan den vänder ner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.