Swedbank: Räntan stiger med 100 punkter fram till sommaren

Swedbank räknar med fortsatta 50-punktershöjningar av styrräntan, förutsatt att oron kring bankerna avtar. "Riksbankens fortsatta åtstramningar medför att räntor med kortare löptid stiger ytterligare i närtid", säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.
Swedbank: Räntan stiger med 100 punkter fram till sommaren - Andreas-Wallström-Swedbank
Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

”Räntemarknaden har präglats av stora svängningar i år. Efter en markant uppgång under februari, både i Sverige och omvärlden, så föll räntorna i mars som ett resultat av bankoron i USA och Schweiz. Men vi räknar alltjämt med att räntorna stiger fram till sommaren, förutsatt att osäkerheten på de finansiella marknaderna avtar”, skriver Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank i en ny analys.

Swedbanks prognos är att Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter i april och 50 punkter i juni. Det skulle ge en styrränta på 4%.

SÄNKNINGAR 2024

Nästa år räknar banken med räntesänkningar efter att inflationen fallit tillbaka.

”Riksbankens fortsatta åtstramningar medför att räntor med kortare löptid stiger ytterligare i närtid. Men mot slutet av året och under 2024, då inflationen minskat och Riksbanken mjuknar,
bedömer vi att räntor med kortare löptid kommer sjunka, medan de långa stabiliseras”, skriver Andreas Wallström.

De rörliga bolåneräntorna väntas enligt bankens prognos stiga till omkring 4,5% under sommaren för att därefter ligga relativt still och börja sjunka något mot slutet av året. De bundna bolåneräntorna revideras ned något och beräknas ligga kvar på nuvarande nivåer framöver.

Källa: Swedbank

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco