Swedbank: Riksbanken underskattar inflationen – kan höja räntan mer redan i sommar

Swedbank menar att Riksbanken fortsätter att underskatta inflationen framöver, och att de kan komma att klämma in en höjning med 25 punkter redan i sommar.
Swedbank: Riksbanken underskattar inflationen – kan höja räntan mer redan i sommar - andreas wallstrom 1200
Andreas Wallström, Swedbank. Foto: Swedbank

I juni dubbelhöjdes räntan för första gången på 22 år. Men i sitt senaste ränteblad skriver Swedbank att Riksbanken, för att stävja räntan, kan klämma in ännu en höjning under sommaren.

”Vi bedömer att Riksbanken fortsätter att underskatta inflationen, och att styrräntan höjs med 50 punkter i september, alternativt att de klämmer in en höjning med 25 punkter redan under sommaren. Detta följs av 25 punkters höjningar vid varje efterföljande möte fram till februari nästa år”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Detta följs sedan av 25-punktershöjningar vid varje efterföljande möte fram till februari nästa år, enligt Swedbank. Det innebär att styrräntan når 1,75% i början av 2023. Således väntas korträntor stiga snabbt fram tills dess.

”Riksbankens framfart gör att vi reviderar upp vår prognos för de rörliga bolåneräntorna något. Vi räknar med att den rörliga räntan når 3,1% redan i december. Det innebär att räntan mer än fördubblas under loppet av det här året”, säger Anderas Wallström.

De bundna bolåneräntorna har redan stigit påtagligt och då utsikterna för global inflation och tillväxt dämpas räknar banken med att räntorna planar ut på ungefär dagens nivåer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.