Swedbank: Riksbankens nästa steg blir en sänkning

Efter nedreviderade marknadsräntor sänker nu Swedbank sina bolåneprognoser och tror att bolåneräntorna toppat.
BIld på en Swedbank-logga.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Swedbank bedömer att bolåneräntorna har toppat på 4,8% men tror att nedgången dröjer till andra halvåret 2024, efter att Riksbanken börjat sänka styrräntan..

”Riksbanken signalerar förvisso en viss sannolikhet för att ytterligare en höjning kan komma men vi bedömer att detta inte blir aktuellt. Inflationen är tydligt på väg ned,
arbetslösheten stiger och ekonomin har stagnerat. Nästa steg för Riksbanken blir därför en sänkning, vilket vi bedömer kommer i juni nästa år”, skriver banken i ett morgonbrev.

Banken reviderar ner prognosen för långräntor under 2024 men räknar med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

”Den stora ränteuppgången lär dock vara bakom oss. Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024″, skriver banken.

Bolåneräntor 2023 okt 2024 jun 2024 dec 2025 jun 2025 dec
3 mån 4,77 4,8 4,25 3,9 3,4
3 år 4,6 4,6 4,3 4,1 4
5 år 4,3 4,3 4,2 4,1 4,1

Bolåneräntorna är faktiska (ej listade) genomsnitträntor för Danske Bank, Länsförsäkringar, Nordea, SBAB, SEB, SHB, Skandiabanken och Swedbank. Utfallen är genomsnitt för den senaste månaden som det finns utfall för.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets