Ta paus i sågverket
Glada miner i ett år eller två och sedan sura miner i en hel räcka med år. Så har sågverkskonjunkturerna sett ut i ett historiskt perspektiv.
Det senaste året har varit fantastiskt för branschen. Försäljningspriserna har rusat med 40 procent. Konjunkturen har varit urstark i Europa. Åtminstone i södra Sverige har naturen, i form av stormar som Gudrun och Per, sett till att det funnits gott om råvara till överkomliga priser.
Sågverken blev till och med bönhörda och fick en usel sommar. På så vis blev den envisa insekten granbarkborrens angrepp på träden inte så farliga som många befarade.
Men nu har bilden redan börjat mörkna. Priserna har backat med omkring 10 procent och lär fortsätta ned. För vissa sämre kvaliteter av granvirke har priserna fallit 25 procent. Orderingången har minskat betänkligt de senaste månaderna och lagren ökat radikalt. Det är mycket psykologi i trävarumarknaden, som i många andra råvarumarknader. När det uppstår en bristsituation, som under andra kvartalet i år, slåss kunderna om virket och köper gärna på sig lite extra även av sämre kvaliteter för att säkerställa att de inte står med tom brädgård. När produktionen hinner i kapp avvaktar kunderna kyligt lägre priser. Det är där vi är nu.
Vad var det som hände?
För det första har produktionen i Europa ökat. Stormen Kyrrill i februari välte närmare 40 miljoner kubikmeter timmer i Centraleuropa och fick Per, som fick ned 16 miljoner kubik, att framstå som blott en lite starkare vindpust. Det har gjort att sågverken i Tyskland och Österrike kunnat dra upp takten.
För det andra har den europeiska exporten nästan upphört till USA, där bostadsbyggandet som bekant avstannat. Samtidigt har det funnits vissa svagheter i Europa, bland annat i Tyskland och Spanien.
Än så länge är sågverkens resultat bra, för att inte säga fantastiska. Men det finns en uppenbar risk att det ändras under nästa år. I takt med att stormtimret betas av tickar priserna på råvara uppåt. Priserna på tallråvara har redan stigit.
Som ett brev på posten har sågverken nu också börjat öka sina investeringar. Industrin har ofta kritiserats för att bygga sönder konjunkturen så fort kassaflödet blir positivt. Men i ärlighetens namn har investeringsnivån inte varit särskilt hög i Norden. Nu överväger dock Rörvik Timber att bygga ett nytt sågverk i Norrköping eller Oxelösund. Tyvärr har storebror Holmen kommit på samma idé. Holmen har redan beslutat att investera 1,1 miljarder i ett sågverk som ska stå klart 2009. Rörvik står fast vid sina planer, men frågan är om det är så smart. Att få ekonomi i två nya bruk på varsin sida om Bråviken lär bli svårt. Holmens sågverk, som ska kunna producera 750.000 kubik, lär ligga i sågverksteknikens framkant. Roligare saker kan ju hända än att få en sådan konkurrent på hemmaplan.
Affärsvärlden rekommenderade köp i Rörvik Timber i september i fjol och åter i januari i år. Sedan september har kursen stigit 150 procent. Har du inte tagit hem vinsterna i Rörvik ännu är det hög tid. Men behåll en del av aktierna. I branschen hoppas man på att den här svackan inte är början på en lång rad svaga år, utan mer temporär. Flera sågverksföretag ska begränsa produktionen för att förbättra balansen på marknaden. Samtidigt är efterfrågan från Östeuropa och Asien fortsatt stark och trä ett alltmer populärt byggmaterial. Flera insiders i Rörvik har också valt att köpa under hösten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.