Teckna midsommarfest

ANALYS Midsummer är först på marknaden med böjbara lättviktssolceller. Teckna denna högrisknotering – med måtta.

TECKNA First North-aktuella Midsummers flexibla tunnfilmssolceller tar både böjlighet och stryktålighet till det globalt mest snabbväxande energislaget. Lättviktspanelerna de sätts ihop till kan beklä i dag underexploaterade områden såsom varma länders viktkänsliga, tunna tak samt byggas in i byggmaterial (bipv) och fordon.

Midsummer drog lärdom av hur Kina prispressat sönder kiselbaserad paneltillverkning, som utgör 95 procent av dagens panelmarknad. Därför riktas bolagets tunnfilmsexpertis mot tillverkningsutrustning åt panelfabriker.  Enligt Midsummer är bolaget ensamma om att kunna leverera en kvalitetssäkrad sådan massproduktionslösning för flexibla celler.

Intäkterna har på senare år ungefär dubblats – årligen – och affärsmodellen är kapitallätt. Ebitda-marginalen nådde 2017 till 36 procents och rörelsemarginalen (ebit) till 22 procent, mycket bra för en snabbväxande teknikutvecklare.

Det finns dock en elefant i rummet: 70 procent av omsättningen hämtas via Sunflare, affärspartnern för Kina- och USA-marknaderna, som längs med vägen även blivit Midsummers största ägare. Det som oroar är bristande transparens kring Sunflares Kina-fabriker, dit Midsummers maskiner beställs. Midsummer medger att där finns lokala fabriksdelägare utöver familjen Gao, Sunflares numera USA-baserade grundare. Det existerar dock inget exklusivitetsavtal, och Midsummers vd Sven Lindskog försäkrar för Affärsvärlden att bolaget aktivt söker nya kunder.

Till teckningskursen 16,20 kronor tar noteringsemissionen in dryga 100 miljoner kronor brutto för knappt 20 procent av bolaget. Dels ska maskinaffären skalas upp snabbare, dels ska Midsummer bygga en sidoaffär med en egen nischad solpanelslina i Järfälla, initialt med fokus på solpanel-plåttaket Clix i Sverige och Norden. Positivt är att familjen Gao låser befintliga aktieinnehav i tre år, och majoriteten av övriga storägare i tolv månader.

Det är svårt att jämföra med andra solenergibolag. Tunnfilmsledaren First Solar värderas till 2,2 gånger omsättningen, ev/sales, för hög tillväxt, trots medioker lönsamhet och dålig kapitalförräntning. Maskinaffären påminner mycket mer om Mycronic, som värderas till ev/sales 2,5, men Midsummer har högre och mer stabil lönsamhet plus bättre tillväxtpotential.

Vägs kommande års enorma affärspotential mot osäkerhetsrisker så bedömer Affärsvärlden att Midsummer är en högrisknotering värd att teckna.

Ovanstående är en sammanfattning av aktierådet Dukat för midsommarfestOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.