Teknikjättar tyngde på Wall Street

De ledande börserna i New York sjönk generellt sett under måndagen, efter att i fredags ha backat sedan USA:s president Donald Trump överraskat marknaden med hot om tullar på varuimport från Mexiko.

Under den gångna helgen hårdnade även Kinas retorik gällande handelskonflikten med USA. Kina publicerade i söndags en vitbok där det framhölls att USA:s senaste importtullar mot Kina inte lär lösa de båda ländernas problem, och att USA bär det fulla ansvaret för bakslaget i samtalsprocessen.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp marginellt till 24.819. Det bredare S&P 500 tappade 0,3 procent till 2.744 och tekniktunga Nasdaq Composite backade 1,6 procent, till 7.333.

Sektorvis steg råvarubolag 2,3 procent medan kommunikation var ned 2,8 procent.

På bolagsfronten försvagades flera av de så kallade FAANG-bolagen i spåren av oro för konkurrensutredningar från myndighetshåll. Googles moderbolag Alphabet var ned 6,1 procent efter nyheten om att det amerikanska justitiedepartementet undersöker bolaget. Facebook tappade 7,5 procent efter att Wall Street Journal skrivit att handelskommission FTC undersöker bolaget. Amazon sjönk samtidigt 4,6 procent.

Vissa exemplar av Boeings olycksdrabbade flygplan 737 Max8 kan ha felaktiga delar, enligt den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA. Boeing säger sig ha identifierat 20 plan som sannolikt har felaktiga delar och planerar att utvidga undersökningen med ytterligare 159 flygplan. Flygaktien handlades ned 0,8 procent.

Exportberoende bolag med exponering mot Kina som Caterpillar steg dock med 0,7 procent.

Teva gick upp med nära 3 procent efter att Oppenheimer höjt aktien till outperform.

Tyska Infineon har lagt ett bud på Cypress Semiconductor värt 10,1 miljarder dollar. Cypress var upp knappt 24 procent till 22:07 dollar, en bit under budnivån 23:85 dollar.

Halvledarbolaget AMD stärktes 0,6 procent efter att ha meddelat om ett mångårigt avtal med Samsung.

Räntan på den amerikanska tioåringen var ned 5 punkter vid 2,08 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.