Teknikkriget mellan USA och Kina trappas upp ytterligare

Det teknikkrig som härjar mellan USA och Kina eskalerar nu med det nya USA-programmet Clean Network, vilket är en förlängning av 5G Clean Path-programmet.
Programmet inbegriper fem punkter: Clean Carrier, Clean Store, Clean App, Clean Cloud och Clean Cable. I korthet bygger det på att stänga ute Kina och kinesiska bolag från olika delar av landets infrastruktur, såsom telekomnätverk, appar, användardata i molnet och kablar.

Det framgår även att USA uppmanar “allierade och partners” runt om i världen att ansluta sig till deras sida i denna fråga.

Det kan påverka många olika kinesiska bolag, såsom China Telecom och China Unicom på telekomsidan samt Alibaba, Baidu och Tencent på tekniksidan.

Techcrunch skriver att de största kinesiska smartphonetillverkarna också kan drabbas hårt. Oppo, Vivo, Xiaomi och andra kinesiska telefontillverkare kan stå inför liknande bakslag som Huawei, om Clean Network gäller dem. Huawei har tidigare förlorat tillgång till Googles tjänster och appar.

Kina har idag framfört starka invändningar mot dessa amerikanska begränsningar för kinesiska teknikföretag. Landet menar att USA använder dessa åtgärder för att bevara sin så kallade “teknikhegemoni”.    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här