Tema: Privata placeringar – Sparindikatorn
Glöm inte skatt, inflation och avgifter. De gör att det krävs4.000 kronor per månad i 20 år för att bli äkta miljonär.Chefredaktören för Privata Affärer lovar Jag gör dig tillaktiemiljonär på framsidan av aprilnumret. Det låter ju bra.Inne i tidningen visar det sig att läsaren måste hjälpa tilllite själv, närmare bestämt genom att sätta in 1.000 kronor permånad i 20 år. En miljon blir detta eftersom man kan på rättsäkra grunder anta att den genomsnittliga värdestegringen bliromkring tolv procent per år.
Men Privata Affärer verkar ha glömt tre saker: skatten,inflationen och att trender inte har evigt liv. Tyvärr sällarsig Privata Affärer därmed till bankernas hallelujakör. Sparanågra hundralappar i månaden så blir du snart rik är körensfavoritsång. Som Affärsvärlden påpekat flera gånger (senast i S–E-Bankens glädjekalkyl i 5/1998) är det missvisande att göraberäkningar som inte tar hänsyn till både inflation, avgifteroch skatt.
BLÅÖGTSkatten först: onekligen kan ingen idag säga exakt hur hög densvenska kapitalbeskattningen är om 20 år. Men att som PrivataAffärer anta att man inte behöver betala någon reavinstskattalls är alltför blåögt. Därefter så huvudfrågan: är 12 procentper år före skatt rimligt? Svaret beror dels på om det är 12procent före eller efter avgifter, dels på om det är 12 procentnominell eller äkta värdestegring.
De som gör de mest optimistiska kalkylerna brukar hänvisa tillatt svenska aktier inklusive utdelningar har givit 22 procentper år de senaste 20 åren. Fast justerat för inflationen blirdet bara 16 procent realt per år. Dessutom var 1980-talet enunik period i Sveriges aktiehistoria. De föregående 20 åren från1958 till 1977 gav svenska aktier, inklusive utdelningar ochjusterat för inflationen, faktiskt bara 3 procent per år. Idagger riskfria statsobligationer realt 3,5 procent per år, föreskatt och avgifter. Att aktier på lång sikt troligen ger merhåller Affärsvärlden med om, men inte så mycket som 12 procentrealt.
ENGÅNGSLYFTDe senaste årens kursuppgång beror nämligen till stor del på attde globala avkastningskraven har justerats ned. Det har givitett engångslyft för aktiekurserna nu, och om avkastningskravensänks ytterligare kan den snabba börsuppgången fortsätta ett parår till. Men trenden har inte evigt liv, därefter är det den nyalägre avkastningsnivån som gäller.
Affärsvärlden räknar i Sparindikatorn med i genomsnitt tvåprocent inflation de närmaste 20 åren, åtta procent nominellavkastning på aktier (före skatt och avgifter) och sex procentnominellt på räntebärande. Att aktier bara kommer att ge tvåprocent per år mer än obligationer är baserat på dagensföretagsvinster och en konservativ bedömning av den framtidavinstutvecklingen hos världens börsföretag.
Men skatter och avgifter kommer som sagt att ta en stor del avden framtida avkastningen. För att bli äkta miljonär (efteravgifter, efter skatt, i dagens penningvärde) krävs det därförsom synes i Sparindikatorn på nästa sida (se kolumn 1) ettsparade på ungefär 4.000 kronor per månad i 20 år. De totalainsättningarna blir då, justerat för inflationen, 0,8 miljonerkronor. I bästa fall ger detta sparande 1,3 miljoner tillbaka(IPS i egna aktier hos Hagströmer & Qviberg), i sämsta fall bara0,7 miljoner (ett bankkonto med 1,5 procent ränta hos ÖstgötaEnskilda) i dagens penningvärde att konsumera om 20 år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.