Tesla ska öka leveranserna med 30-40 procent i år enligt Musk

Tesla siktar i år på att öka sina leveranser med 30-40 procent, vilket motsvarar 477 750 till 514 500 bilar. Det uppgav vd Elon Musk i samband med en presentation under årsstämman, rapporterar flera medier.
Teslas Elon Musk
Elon Musk. Foto: John Raoux/TT
Det aviserade intervallet är i linje med tidigare guidningen om att Tesla ska leverera en halv miljon bilar under 2020. Bolagets leveranser under 2019 var upp med 50 procent.

På sikt är ambitionerna dock betydligt högre och Musk siktar på att nå en årlig produktion på 20 miljoner fordon. Det är nästan dubbelt så många bilar som Volkswagen sålde förra året, skriver Wall Street Journal.

Musk offentliggjorde också planer på att inom tre år börja sälja en helt självkörande elbil för bara 25 000 dollar, motsvarande drygt 223 000 kronor.

På en fråga från en av aktieägarna om varför inte priset kan sänkas mer än så svarade Musk att vinstmarginalerna är tunna redan som de är. En ytterligare sänkning av priset skulle leda till att Tesla skulle börja visa röda siffror.

Under årsstämman och batteridagen bekräftade Tesla också att man tillverkar egna battericeller som ska förbättra räckvidden för dess bilar med över 50 procent. Musk flaggade dock för att det kan ta tre år att fullt ut att nå de kostnadsreduceringar som man siktar på inom batterier.

Tesla-aktien föll med nära sju procent i efterhandeln i samband med presentationen. I ordinarie handel var aktien ned 5,6 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.