Thule vinstvarnar – cykelåterförsäljare minskar inköpen

Fritidsproduktbolaget Thule vinstvarnar att försäljning och resultat kan komma att påverkas negativt till våren 2023, som ett resultat av att cykelåterförsäljare markant minskat sina återköp jämfört med rekordåret 2021.
Thule vinstvarnar – cykelåterförsäljare minskar inköpen - Thule

Bolaget varnade vid förra rapporten om att återförsäljare var i en obalanserad situation med höga lagernivåer, vilket kunde påverka efterfrågan på Thules produkter. Denna situation har nu förstärkts i och med att återförsäljarna blivit mer återhållsamma kring nya beställningar.

”Långa ledtider har medfört att lageruppbyggnaden av cyklar och cykeltillbehör har fortsatt öka i butiksledet under det tredje kvartalet. Cykelhandlare världen runt har generellt, i nuvarande läge med mycket höga lager och en allmän oro bland konsumenter, valt att vara extremt återhållsamma med nya beställningar, vilket haft en större påverkan på Thule Groups försäljning än vi bedömde vid halvårsskiftet.”, säger Thules vd Magnus Welander i ett pressmeddelande.

Welander uppskattar att den minskade försäljningen av cykelrelaterade produkter kommer att påverka bolagets omsättning och lönsamhet under de närmsta 9 månaderna.

Under en telefonkonferens på måndagseftermiddagen förutspådde Magnus Welander att cykelrelaterade produkter kommer att stå för 25% av den totala försäljningen under tredje kvartalet. Under det exceptionella rekordåret 2021 var nivån 50 procent.

”Vår bedömning är att det rör sig om en kortsiktig inbromsning inom cykelbranschen jämfört med det exceptionella rekordåret 2021 och den extremt starka försäsongen första kvartalet 2022. Underliggande positiva cykeltrender med stora investeringar inom infrastruktur för både cykelpendling och cykel som fritidsaktivitet, samt konsumenters positiva syn på cykeln som färdmedel, kvarstår”, säger Welander.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets