Tre flaggor i Alzinovas företrädesemission

Biofarmabolaget Alzinova genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 34 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor.
Tre flaggor i Alzinovas företrädesemission - Alzinova
Alzinovas styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från bolagets årsstämma i maj 2023. Till höger VD Kristina Torfgård.

Alzinova har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra biofarmabolaget 34,4 Mkr brutto.

Kapitalanskaffningens motiv är bland annat att slutföra bolagets fas 1B-studie med vaccinkandidaten ALZ-101 samt att förbereda inför en fas 2-studie med samma vaccinkandidat. Emissionslikviden ska även användas till att stärka Alzinovas rörelsekapital.

Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Alzinova ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom ett halvår. Vid årsskiftet hade bolaget 22 Mkr i kassan och det totala kassaflödet taktar ungefär på -9 Mkr per kvartal.

Kristina Torfgård som är VD för Alzinova kommenterar:

”Alzinova är ett bolag i tidig klinisk fas med lovande resultat från de data som vi har från den första kliniska studien. Bolagets avsikt är att fortsätta de kliniska studierna i en fas 2-studie, en studie som vi anser bäst kan finansieras genom ett partnerskap. Den nu föreslagna emissionen syftar till att stärka upp bolaget inför ett partnersamarbete och ge bästa möjliga villkor för aktieägarna i en sådan avtalsförhandling.”

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Alzinova har mottagit garantiåtaganden på 29,1 Mkr (84,7% av emissionen). Till garanterna utgår en ersättning av garanterat belopp på 14% i kontanter eller 20% i aktier. Det senare är så pass högt att en flagga hissas.

”Nivån av garantiersättning har fastställts i samråd med finansiell rådgivare för transaktionen med hänsyn tagen till jämförbara transaktioner i samma segment och i bolag med liknande market cap. Aktuell nivå av garantiersättning bedöms nödvändig för att kunna uppnå en tillräckligt hög nivå av garanti i emissionen”, uppger Torfgård.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vad emissionskostnaderna uppgår till framgår inte, förutom kostnaderna för garantiåtaganden.

”Fullständig information avseende kostnader för emissionen kommer att anges i det EU-tillväxtprospekt som kommer att publiceras innan teckningsperioden inleds. Det ger aktieägarna full information inför investeringsbeslutet”, kommenterar Alzinovas VD.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.